Referendumi läbiviimine sellisel kujul on vastuolus Ukraina põhiseadusega ning viiakse läbi olukorras, kus Ukraina vastu on pandud toime agressioon ning piirkonnas viibivad Vene väed, teatas välisministeerium.

"Venemaa peab koheselt lõpetama sammud Krimmi Venemaaga liitmiseks,“ ütles välisminister Urmas Paet. "Selline tegevus on ebaseaduslik ning Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse ning rahvusvahelise õiguse, sh ÜRO põhikirja ja OSCE alusdokumentide rikkumine," lisas ta.

Paeti sõnul mõistab rahvusvaheline kogukond Venemaa agressiooni Krimmis hukka ning peab võõrvägede survel peetud Krimmi referendumit õigustühiseks. „Samuti peame oluliseks Venemaa Föderatsiooninõukogu otsuse tühistamist, mis lubab vägede kasutamist Ukrainas," ütles ta.

"Peame äärmiselt oluliseks Ukraina igakülgset abistamist, sh kiiret ELi assotsiatsioonilepingu sõlmimist Ukrainaga," ütles Paet.

Euroopa Liidu välisministrid kohtuvad homme, 17. märtsil Brüsselis, et arutada Ukraina abistamist ja piiravate meetmete kehtestamist Venemaale.