Kohtumisel president Haloneniga olid kõne all eelkõige Eesti ja Soome kahepoolsed suhted, sealhulgas mõlema riigi lähenevatele aastapäevadele pühendatud ettevõtmised, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Peatudes 2008. aastal Hantõ-Mansiiskis toimuva 5. soome-ugri rahvaste maailmakongressi ettevalmistamisel tõdesid president ja välisminister kolme Euroopa Liidu liikmesriigi — Eesti, Soome ja Ungari koostöö tähtsust Vene Föderatsioonis elavate soome-ugri rahvaste abistamisel. „Eestil, Soomel ja Ungaril tuleb Venemaal elavaid hõimurahvaid igati toetada, et nende identiteet ja kultuur säiliksid,” rõhutas Paet.

Kohtumisel Eduskunta esimehe Niinistöga räägiti arengutest Euroopa Liidus, mõlemad pooled kinnitasid valmisolekut ratifitseerida reformileping järgmise aasta esimeses pooles. Kõne all olid ka Soome 2008. aastal valmiv kaitse- ja julgeolekupoliitika aruanne ning Euroopa Liidu suhted NATOga.

Kohtumisel välisminister Ilkka Kanervaga räägiti pikemalt energiakoostööst ja tõdeti Põhja-Balti ühise energiaturu väljaarendamine vajalikkust energia siseturu loomiseks. ”Peame vajalikuks Estlink-2 projektiga kiiresti edasi minna, luues samas piirkonnas teisigi elektriühendusi, näiteks Leedu ja Poola vahel. Oleme huvitatud ka Soome uue tuumareaktori rajamise kavadest,” sõnas Paet.

Mõlemad välisministrid rõhutasid ka Euroopa Liidu Läänemere strateegia olulisust ja tervitasid selle tõusmist huviorbiiti Euroopa Liidu siseselt, kuna see on kasulik kõigile liikmesmaadele. Välisministrid avaldasid muret Kosovo staatuse läbirääkimiste seisu üle ja tõdesid Euroopa Liidu ühtsuse tähtsust antud küsimuses. Lisaks olid kõne all olukord Afganistanis ning Euroopa Liidu ja Venemaa suhted, sealhulgas mure pikkade veokijärjekordade üle Vene piiril. Ministrid avaldasid lootust, et Venemaa moderniseerib reaalselt tolli ja piiritransiidi protseduure.

Kahepoolsetel suhetel peatudes rääkisid välisministrid koostööst teineteise esindamisel viisade väljastamiseks riikides, kus ühel saatkond puudub. Kanerva sõnul koostab Soome nimekirja riikidest, kus ollakse valmis Eestit esindama. Eesti on valmis esindama Soomet Thbilisis, Minskis ja Pihkvas. Veel avaldasid ministrid heameelt eduka diplomaatide vahetusprogrammi üle ja leppisid kokku selle jätkumises.

Välisminister Paet toonitas kohtumisel eesti kooli asutamise vajalikkust Helsingi piirkonnas. ”Eestlasi on Soomes mitukümmend tuhat, kooli loomine neile on plaanis 2009. aastal,” ütles ta. Ka Soome välisminister rõhutas eesti kooli loomise olulisust.

Eesti välisminister soovis Soomele edu eesistumiseks OSCE-s 2008. aastal ja avaldas Soome prioriteetidele igakülgset omapoolset toetust.