Välisminister Urmas Paeti sõnul peab Eesti Ameerika Ühendriikide põhimõttekindlust ja abi meie iseseisvuse taastamisel jätkuvalt meeles, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

„Ameerika Ühendriikide mittetunnustamispoliitika andis Eesti, Läti ja Leedu inimestele aastakümnete vältel lootust ja indu iseseisvuse taastamisse uskumiseks ning vabadusetahte elluviimiseks,“ rõhutas Paet.

„Lisaks lootusele Eestis tasub meeles pidada, et Ameerika Ühendriikides sai Eesti läbi okupatsiooniaastate järjepidevalt olla riigina esindatud. Mäletatavasti oli suursaadik Ernst Jaakson see Eesti diplomaat, kes 1991. aastal andis taasiseseisvunud Eesti Vabariigile üle läbi okupatsiooniaastate tegutsenud Eesti peakonsulaadi New Yorgis,“ ütles välisminister.

Paet kinnitas, et mäletades Ameerika Ühendriikide mittetunnustamispoliitikat on Eestil seda enam hea meel olla USAga jätkuvalt aktiivsetes liitlassuhetes.

Pärast Balti riikide okupeerimist ja neis Nõukogude Liidu survel korraldatud mittevabu, võltsitud tulemustega “parlamendivalimisi” deklareeris USA riigisekretäri kohusetäitja Sumner Welles 23. juulil 1940. aastal, et Ameerika Ühendriigid mõistavad hukka Nõukogude Liidu tegevuse Eesti, Läti ja Leedu iseseisvuse hävitamisel.