"Eesti ei blokeeri Euroopa Liidu sanktsioonide kehtestamist Süüriale. Juba eelmisel reedel otsustasid Euroopa Liidu liikmesriigid, sealhulgas Eesti, et Süüria suhtes kehtestatakse relvamüügikeeld. Jätkumas on arutelud võimaliku sissesõidukeelu kehtestamiseks mõnedele Süüria ametiisikutele seoses meeleavaldajate ründamisega," ütles Paet Delfile.

"Eesti ning ma eeldan, et kõik riigid soovivad teha mõtestatud ja läbikaalutud otsuse, et sanktsioonid aitaksid ka tegelikult kaasa eesmärgi saavutamisele," sõnas Paet ja lisas, et eesmärk on vägivalla lõpetamine Süürias.

Sissesõidukeeldude kehtestamise ettevalmistamine toimub praegu Paeti sõnul Euroopa Liidu tehnilistes töögruppides ning otsuseid sanktsioonide kehtestamise või mittekehtestamise kohta need ei tee. "Jätkuvalt arutatakse näiteks, kes täpselt peaks sissesõidukeelenimekirja kuuluma. Sanktsioonide vastuvõtmist ükskõik millise riigi suhtes saaks liikmesriik takistada poliitilise otsustuse tegemisel. Ja Eesti toetab konsensuslikku otsust sanktsioonide kehtestamiseks," märkis Paet.

Paet lisas, et Eesti ei pea õigeks vägivalda meeleavalduste mahasurumisel ning on seisukohal, et vägivalla kasutamine tuleb lõpetada.

Kas ei ole aga kartust, et Eesti osalemine sanktsioonide kehtestamises võib mõjutada koostööd Süüriaga Eesti ratturite leidmisel? "See teema ei ole spekulatsioonideks. Mitmed Lähis-Ida regiooni riigid laiemalt, nende hulgas ka Süüria, on lubanud koostööd teha röövitud Eesti kodanike leidmiseks," vastas Paet.