Singapuri Bedoki rahvuspargis on võimalik näha nelja Berliini müüri tükki, millele Saksa kunstnik Dennis Kaun lõi müüri langemise järel kaht kuningat kujutava grafiti (The Kings of Freedom) ilmestamaks toona mõlemal pool müüri valitsenud olusid ning meelsusi.

Välisminister Urmas Paet rõhutas oma sõnavõtus, et vabadust ihkavaid rahvusi ei ole võimalik väevõimuga vabast maailmast eraldada. „Berliini müüri langemine ning Kesk- ja Ida-Euroopa totalitaarsete režiimide kiire kukkumine oli julgustav ning lootust andev eeskuju kõigile, kel polnud võimalust vabaduse hüvedest osa saada,” sõnas ta.

Paet kõneles oma sõnavõtus ka Eesti iseseisvuse vägivallata taastamisest, laulvast revolutsioonist ja Balti ketist.

2009. aastal möödus 20 aastat Berliini müüri langemisest. Välisminister Urmas Paeti sõnul oli Berliini müür üks väljapaistvamaid külma sõja sümboleid, mille langemisele andis tõuke inimeste tugev vabaduse soov. „Selle langemine tõestas, et vabadust ihkavaid rahvaid müürid ei lahuta,” lausus välisminister. Paeti sõnul andsid eesti rahva kindel tahe, Berliini müüri langemine ning nõukogude impeeriumi lagunemine Eestile võimaluse pöörduda tagasi demokraatliku ühiskonnakorralduse juurde ning taastada oma koht Euroopas.

Berliini müüri langemise mälestusmärgi avamisel luges Saksa saadik Singapuris ette ka tollase Saksa kantsleri Helmut Kohli pöördumise.

Täna õhtul kohtub välisminister Urmas Paet Singapuris elavate eestlastega.