„Härmati olukord oli väga keeruline, kuna kohtuistungit lükati korduvalt edasi ning asja sisulise aruteluni ei jõutud,“ lisas ta.

Fidži võimud süüdistasid Risto Härmatit riigireetmises süüdistatava kolonel Tevita Uluikakeba Mara põgenemisele kaasa aitamises. Süüdistuse järgi viis Eesti kodanik kolonel Mara oma paadiga Fidžilt Tongale.

Välisminister Paet saatis oma Fidži kolleegile mõni kuu tagasi ka kirja, milles palus abi Härmati olukorra lahendamisel, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Välisministrid rääkisid kohtumisel ka koostööst rahvusvahelistes organisatsioonides ning eriti ÜROs. „Loodame, et Fidži toetab Eesti kandidatuuri ÜRO inimõiguste nõukokku käesoleva aasta novembris toimuvatel valimistel,“ märkis Paet.

Euroopa Liit on Fidži pikaaegne koostööpartner. EL on toetanud Fidži maaelu ja hariduse edendamist. Pärast 2006. aasta riigipööret lubas Fidži vahevalitsus, et valimised toimuvad 2009. aasta märtsis. Nüüd on Fidži vahevalitsus lubanud demokraatlikud valimised läbi viia 2014. aastal.

Välisminister Urmas Paet osaleb 25. septembrist kuni 1. oktoobrini New Yorgis ÜRO peaassamblee 67. istungjärgu avanädalal ja selle raames toimuval Euroopa Liidu ministrite nädalal. Paetil on kavas kahepoolsed kohtumised ka Tai välisministri, Cabo Verde välisministri, Usbekistani välisministri ja Gruusia välisministriga. Kavas on ka diplomaatiliste suhete sõlmimine Birma, Jeemeni ja Lesothoga.

Samuti võtab välisminister Paet osa Rahvusvahelise Kriminaalkohtu teemasid käsitlevast kohtumisest. Paet osaleb ka transatlantiliste riikide kohtumisel ning USA ja Euroopa Liidu poliitilise dialoogi teemadele keskenduval kohtumisel.

Välisminister Paet võtab osa Columbia ülikoolis toimuvast ümarlauast ning osaleb ÜRO initsiatiivi R2P (responsibility to protect– vastutus kaitsta) kohtumisel. Samuti kohtub Paet Ameerika Juudi Komitee esindajatega ning esineb sõnavõtuga väikeste riikide foorumil (Forum of Small States – FOSS).