“Rootsis karistatakse ka klienti prostituudi teenuse tarbimise ehk siis mehi selle eest, kui nad ostavad naist seksi eesmärgil,” rääkis õiguskomisjoni kuuluv Padrik Riigikogu infotunnis. “Tugeva ühiskonna ja pika tsivilisatsiooniga Rootsi on pidanud vajalikuks minna seda teed, et oma riigi ja rahva moraali hoida.”

Padriku hinnangul võiks ka Eesti karistusseadustikku täiendada nii, et “selle nähtuse ohjamise ja nii-öelda võltskäitumisest vabanemise” nimel saaks vastutusele võtta ka klienti. Rootsis võib lõbumajas tabatud meest oodata isegi reaalne vanglakaristus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Justiitsminister Märt Rask suhtub klientide karistamisse skeptiliselt, kuid ei välista võimalust, et see kunagi teoks saab.

“Seadusenormi kehtestamine ei saa toimuda automaatrežiimil,” ütles Rask. “Me peame õppima tundma oma ühiskonda, kas see meile sobib või mitte. Enne tuleb selgeks saada, millisest elustandardist alates on see probleem ja milline on siin müüja või ostja roll.”

Minister viitas sellele, et Rootsi on ainuke nii karmi korraga riik maailmas. Näiteks oli pikka aega asja vastu Rootsi õiguskantsler, kuna probleemi lahendamise asemel võib see hoopis suurendada silmakirjalikkust, selgitas Rask.

Nii Padrik kui ka tema erakonnakaaslane Kadri Jäätma taunisid seda, et Eestis ei võidelda prostituutide vahendamise vastu, kuigi see on seadusega keelatud ja kriminaalkorras karistatav.

“Prostituutide vahendajateks on Tallinnas ja mujal Eestis sutenöörid, taksojuhid, lõbumajade omanikud ja erootikatelefonid. Me kõik oleme näinud Eesti Televisioonis, erakanalitel ja ajalehtedes erootikatelefonide reklaame. Miks on see võimalik?” küsis Jäätma. “Minu südame teeb väga murelikuks, et prostitutsiooni tarbijatest 20 protsenti on Eesti mehed.”

Raski väitel ei ole ühelgi riigiorganil võimalik olla parem kui ühiskond tervikuna. Samuti saab selle probleemiga võidelda vaid riikide koostöös, lisas ta.

Justiitsministri sõnul vajab prostitutsioon tervet ja ühemõttelist ühiskondlikku hukkamõistu. “See, mida täiskasvanud inimene teeb oma kehaga, võiks olla tema enda asi, juhul, kui ta ei levita suguhaigusi, aidsi ega pane ohtu peale enda ka teisi,” lausus Rask. “Ühiskond peab siin võtma hoopis tõsisema hoiaku.”