Eesti Panga möödunud nädalal avaldatud majanduskasvu prognoosi põhjal ennustavad koalitsioonipoliitikud järgmise aasta eelarve puudujäägiks 3 kuni 10 miljardit krooni, mis tuleb tõenäoliselt katta reservide arvelt, vahendavad
“Aktuaalset kaamerat”.

Tuleva aasta eelarveprojekt on koostatud rahandusministeeriumi augustikuisest 2,6protsendilisest majanduskasvu prognoosist lähtuvalt, kuid Eesti Panga möödunudnädalane prognoos on -2,1 protsenti. Viimase järgi läheb eelarve kindlasti miinusesse.

“Kui nüüd teha kahe prognoosi sisulist võrdlust, siis selle järgi võib ütelda, et riigieelarve puudujääk nende prognooside võrdluses tuleb suurusjärgus 3 miljardit krooni, mis on järgmisel aastal umbes 1,1% SKTst,” selgitas Padar.

“Järgmise aasta reaalmajanduse analüüsimisel tuleb väga selgelt jälgida seda, et eelarve miinus ei läheks suuremaks kui Maastrichti kriteeriumid ehk 3% SKTst ja see ongi üks tähtis ja oluline joon, mida tuleks eesmärgina hoida,” rääkis minister.

Padar ei usu, et Eesti eelarvedefitsiit sellest künnisest suuremaks kasvab, kuid koalitsioonikaaslased Isamaa ja Res Publica liidust on pessimistlikumad.