„Kahepoolseid kohtumisi selle suursündmuse ajaks ei ole kokku lepitud. Samas, kui tseremoonia eel ja järel on võimalus teiste riikide juhtidega aktuaalsetel teemadel vestelda, siis kindlasti peaminister kasutab seda võimalust,“ öeldi Delfile valitsuse kommunikatsioonibüroost vastuseks küsimusele, kas peaministril on visiidi käigus plaanis teiste riigipeadega arutada Euroopa rahaasju, näiteks euroala liikme Küprose majanduslikku seisu.

Rooma paavst, kes on lisaks katoliku kiriku juhile ka riigipea, pühitsetakse ametisse täna Vatikani Püha Peetruse katedraalis, kuhu oodatakse osalema 160-180 riigi esindajaid.

Teiste seas osalevad ametisse pühitsemisel Ameerika Ühendriikide asepresident Joe Biden, Saksamaa kantsler Angela Merkel, Prantsusmaa peaminister Jean-Marc Ayrault, Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni juht José Manuel Barroso. Belgiast osaleb peaminister Elio Di Rupo ning kuningas Albert II koos kuningnna Paolaga.

Lätist ja Leedust osaleb missal president. Rooma oodatakse tseremoonia ajaks kuni miljonit inimest.

Pärast ametisse pühitsemise missat kätleb paavst Franciscus delegatsiooni juhtidega.

Kuigi Eesti ühiskonnas on katoliku kirik suhteliselt tagasihoidlikul positsioonil, siis katoliku kiriku rolli maailmas ei ole põhjust alahinnata.

Uue paavsti inauguratsiooni tseremoonial esinduslikul tasemel kohalolek on valitsuse kommunikatsioonibüroo hinnangul selle sündmuse rahvusvahelist rolli arvestades oluline.