„Mõlema tandemiga toimub kaks vestlust ja pärast seda alustab nõukogu arutelu. Kas nende vahelt on võimalik välja valida juhataja, kes nimetab ametisse ka peaprodutsendi, või on mingid muud arengud, seda ei oska praegu öelda, see selgub nõukogu koosolekul,” väitis Delfile nõukogu esimees, kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene.

Nõgene ei välistanud, et kumbki kandidaat ei sobi ning konkurss tühistatakse, et näiteks sihtotsingu teel EFI-le sobiv juht leida, nagu tehti eelmisel korral. „Lähtume nüüd ikka sellest, et eesmärk on leida Eesti Filmi Instituudile juht, kes alustaks selle organisatsiooni juhtimist. Nõukogu lähtub sellest, et eelmisel nõukogu koosolekul lepiti kokku, et toimub juhatuse liikme kandidaadi teine vestlusvoor. Kas nõukogu otsustab valida juhi, välja kuulutada kolmanda vestlusvooru või midagi muud, see on nõukogu pädevuses ja nõukogu pole seda omavahel arutanud,” sõnas Nõgene eile Delfile.

Kõigil on olnud võimalus konkursil osaleda

Kultuuriministeeriumi nõunik ei usu, et keegi on jätnud oma kandidatuuri avalikkuse tähelepanu alla sattumise hirmus esitamata. „Kui räägime ühe riigi finantseeritud sihtasutuse juhi ametikoha täitmisest, siis ikkagi väga hea tava on see, et see toimub avaliku konkursi korras. Avalikul konkursil on ju võimalik inimestel öelda, et nad ei soovi oma isiku avalikustamist. Ja selliselt ka Eesti Filmi Instituudi juhi konkursil, kuhu laekus kaheksa avaldust, minu teada neli nendest ei soovinud oma nime avalikustamist ja selliselt ka käituti. Kõigil Eestimaa kodanikel on olnud võimalik sellel konkursil osaleda,” lisas Nõgene.

Nõgene ei soostunud veel ütlema, kelle Veermäe ja Sepp peaprodutsendi kandidaadina kaasa toovad. „Kuna see on nende inimeste valik, siis me jätaksime nii, et nad tulevad kohale ja kui nad annavad nõusoleku, et nende nimed avalikustatakse, siis me seda ka teeme,” ütles Nõgene.

Hetkel ametis olevate tegevjuhi Marge Liiske ning peaeksperdi Karlo Funki volitused kestavad kuni uue juhataja ning peaprodutsendi ametisse asumiseni. Juhataja valib üheksaliikmeline nõukogu ja peaprodutsendi nimetab ametisse juhataja.

Uue juhataja valib üheksaliikmeline nõukogu

EFI nõukokku kuuluvad kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, Tallinna ülikooli meediaosakonna juhataja Hagi Šein, Eesti Draamateatri juht Rein Oja, riigisekretäri nõunik Jaanus Rohumaa, rahandusministeeriumi riigieelarve osakonna nõuniku kohusetäitja Marika Tuusis, ettevõtja Jaanus Reisner, ajalehe Postimees vastutav peatoimetaja Anvar Samost, filmiajaloolane ja -kriitik Lauri Kärk ning Rapla Teatritegemise Seltsi juhatuse esimees Valter Uusberg.

Esialgse plaani järgi pidi EFI nõukogu koosnema seitsmest filmivaldkonnaga mitteseotud inimesest, kuid pärast filmiinimeste tugevat protesti otsustas kultuuriministeerium lubada EFI nõukokku ka kaks filmivaldkonna asjatundjat.