Riigikogus tuleb homme esimesele lugemisele päästeteenistuse seaduse, mille eesmärgiks on täiendada vanaduspensioni ootel oleva päästeteenistuja toetuse regulatsiooni nii, et oleks tagatud kõrgendatud ohuteguritega või terviseriskidega tingimustes töötavatele päästeteenistujatele (eelkõige suitsu- ja keemiasukeldujad ning demineerijad) varasem vanaduspensioni ootele minek.

See tähendab, et näiteks 15 aastase staaziga suitsu- ja keemiasukeldujad ning demineerijad, kes on paratamatult tervist kahjustava töö tõttu vahel juba 45-50 aastaselt sunnitud loobuma tööst ja elatuma abirahast, saavad õiguse minna pensionile 55-aastaselt. Päästjad, kes oma elu ja tervisega riskides on valmis igas olukorras abistama kaaskodanikke nendega juhtunud õnnetustes, väärivad
seda seaduse muudatust.

Riigikogu õiguskomisjon on valitsuskoalitsiooni eestvedamisel teinud ettepaneku võtta päästeteenistuse seaduse muutmise eelnõu menetlusest välja ning arutada seda küsimust koos teiste sooduspensionidega eraldi eelnõu raames alates 2012.aasta teisest poolest.

EPTAÜ ja ROTAL leiavad, et eelnõu menetlemise lõpetamine lükkaks põhjendamatult edasi paljusid päästjaid valusalt puudutava probleemiga tegelemise. Ühtlasi muudaks valitsuskoalitsiooni soovi läbisurumine oluliselt raskemaks päästjaid rahuldava lahenduse väljatöötamise ja elluviimise tulevatel aastatel.

EPTAÜ ja ROTAL esindab pea 1000 päästjat.