„Vahekokkuleppega astume sammu leppe sõlmimise poole. Mul on hea meel, et oleme jõudnud läbirääkimisega järgmisesse faasi ning saavutanud ühise arusaama palkade osas,“ sõnas siseminister Marko Pomerants.

Päästjate usaldusisik Andreas Reinberg ütles Delfile, et nad lootsid paremat. “Esimene pakkumine oli see, et jätkata kehtiva lepinguga. Teine pakkumine oli, et tasustatakse küll kõik 24 tundi, kuid alandatakse seejuures tunnihinda, mis ei ole ka vastuvõetav. Ootame ära, kuni nad oma seisukohta täpsustavad ja selle meile must-valgel esitavad.”

Päästjate soov on, et kui riik ületundide tasustamiseks raha ei leia, siis tuleks taastada 2009. aastal valitsenud olukorra, kus meestele anti vabad vahid. “See tähendab küll mõningast võimekusea langust, aga mis teha, riik peab tunnistama, et raha ei ole ja teenust nii palju ei saa. Päästjad ei pea oma raha eest tööl olema,” ütles Reinberg, et tänavu päästjad juba andsid ühe kuu palga ära seoses 24-tunnisest vahetusest kahe tunni mittearvestamisega tööaja sisse.

Lepinguga sõlmiti kokkuleppe politseinike ja päästjate minimaalsed palgaastme määrad kuupalga aastaks 2011. Selleks oleks 40-tunnise töönädala puhul minimaalne kuupalga määr politseiametnikul 529,19 eurot, I grupi komando päästjal 440,99 eurot, II grupi komando päästjal 529,19 eurot ja III grupi komando päästjal 587,99 eurot. Politseiametnike ning päästeteenistujate ametipalgale lisanduvad öötöö ja riigipühal tehtava töö tasud.

Siseministeeriumi ning ROTAL-i vahel sõlmiti 2009. aasta lõpus kollektiivleping, millega lepiti kokku politseiametnike ja päästeteenistujate minimaalsed kuupalgamäärad ja töökorralduse alused aastaks 2010.