Peale põtrade on abi vajanud kitsed, hülged, rebased, oravad, pardid, luiged, varesed, tuvid ja väiksemad linnud, kirjutab Pärnu Postimees.

Möödunud kolmapäeval läks Tallinnas Stroomi rannas merre põder, Falcki rannavalvurid kutsusid abiks politsei ja päästjad. Põder peletati tagasi kaldale, uinutati ja viidi linnalähedasse metsa.

“Raskeimad juhtumid ongi seotud linna sattuvate põtradega. Loom võib linnamürast šoki saada ja siis pole teda võimalik enam päästa ega metsa tagasi toimetada,” ütles Harjumaa päästeteenistuse arengu ja avalike suhete büroo juhtivspetsialist Eha Teder. Niisugustel juhtudel peaksid inimesed eriti tähelepanelikud olema, sest paanikas loom võib rünnata või inimestele otsa joosta.

Teder tõi näiteid paljudest omapärastest juhtumitest. Kord sättis Viimsis kobras end eramu trepi alla. Päästjail tuli elukas kinni püüda ja Jägala jõkke toimetada. Hiljuti paterdas pardipere lennuväljal lennurajal, ilmselt üritas emapart oma poegi Ülemiste järve ujuma viia.

Varasematel aegadel on inimesi häirinud herilased ja mesilased, roomajad ja siilid, kährikud ja ämblikudki. “Inimesed teevad õigesti, kui helistavad numbrile 112, nähes loomi või linde hädas olevat,” sõnas Teder.

Tema sõnutsi sagenevad väljakutsed just suvekuudel, kuid siis tuleb tähele panna, et kui väike loom või lind või madu on aedlinnakus enda looduskeskkonnas ega ilmuta haiguse märke, lastaks tal rahulikult oma teed minna.

„Tänavu on kassid üheksal juhul roninud nii kõrgele puu otsa, et pole enam alla saanud. Ühel korral oli kassil plekktops peas. Kord juhtus aga nii, et inimene tõi võõra kassi koju ja hakkas seda pesema. Vannitamine kassile ei meeldinud, ta puges vanni alla ning keeldus välja tulemast. Kodanik kutsus päästjad appi,” kirjeldas Teder kassidega seotud juhtumeid.

Koerad on kolmel korral kanalisatsioonikaevu kukkunud, lisas ta.

Teder ütles, et loomi päästma ei sõideta suure tuletõrjeauto ega Bronto tõstukiga. “Meil on konkreetselt lindude ja loomade päästmiseks ette nähtud auto, kus on vastav varustus,” märkis ta. Sõidu maksumus oleneb kaugusest ja sündmuse asjaoludest. Tederi andmeil on niisuguse väljasõidu otsesed kulud 85 krooni ringis, sellele tuleb juurde arvestada kaudsed kulud, päästjate palgad ja riietus, kuid need ei sõltu väljasõitude arvust.