Asuküla sõnul on Ukraina põgenikealadel puudust ravimitest, sest varem varustas kohalikke haiglaid Venemaalt. "Probleemid on tekkinud ka sõjas haavatasaanud inimestega, neile on vaja proteese," rääkis Asuküla ETV saates "Välisilm".

Eesti kinkis aga Slovjanski linnale Estonia klaveri. "Mul on klaveri suhtes kahetised tunded. Kingitud hobuse suhu küll ei vaadata, aga paarist villasest sokist, kinnastest või tekist oleks rohkem kasu olnud," ütles Asuküla.

Eesti päästemeeskond viibis hiljuti Dnipropetrovski linnas ning käis ka ümbritsevates külades. "Suurimaks probleemiks oli see, et neil ei olnud keskvalitsuse toetust, oblastid on omapead jäetud," rääkis Asuküla.

Donetskist ja Luganskist tulnud inimesi ei käsitleta Asuküla sõnul kui põgenikke, vaid kui siseriiklikult ümber asunud isikuid. "Neil ei ole põgenikustaatust ega õigusi. Riigis ei ole eriolukorda, nad on justkui tavaliselt inimesed, kes on tulnud Luganskist Dnipropetrovski linna ekskursioonile."

Linn pidi põgenikele pakkuma lausa tasuta rongipileteid, et need edasi sõidaks ja vähem koormaks oblastit. "Loodetakse, et kohe-kohe saab sõda läbi, kuid inimesed on ligi pool aastat elanud viie-kuuekesi pisikestes ühiselamutubades. Tekkinud on frustratsioon ja tahtejõuetus," rääkis Asuküla.

Igale riiklikus süsteemis ennast registreerinud inimesele maksab riik 884 grivnat, mis on valdavalt mõeldud kommunaalmaksete tasumiseks. "Donetski ja Luganski kandis olid palgad inimestel paremad, näiteks kaevuritel olid palju kõrgemad. Nüüd aga ei ole nad huvitatud madalama palga eest töötamisest," rääkis Asuküla.

Olukorra teeb veel keerulisemaks aga see, et kohalikud aga ei taha endale separatiste ning just nendena nad paljusid "sisserännanuid näevad".  Sissetulnutega on olnud intsidente, kus maja katusele ilmub vene lipp ja karjutakse venekeelseid ja -meelseid loosungeid. Selle vältimiseks on põgenikud paigutatud võimalikult hajutatult ning seetõttu pole ka kolooniaid või põgenikemaju," rääkis Asuküla.

Rahvusooper Estonia kinkis Slovjanski linna koolile Estonia klaveri, mille aitas kohale toimetada välisministeerium.