Laos ütles haapsalus toimunud pressikonverentsil, et häirekeskus sai teate lastekodus puhkenud põlengust kell 14.30. Kuna komando asub üsna lastekodu läheduses, siis jõudsid pääästjad kohale kolme minutiga, kell 14.35. "Kiirelt toimus lahinghargnemine, selgus, et hoone oli seestpoolt juba tuld täis."

Päästjad tõid vooditest välja kümme last, kes anti üle kiirabile, kuid kahjuks ei õnnestunud nende elu päästa. Majas oli üldse hetkel kokku 37 last ja 9 täiskasvanut. 27 last toodi tulest tervena välja.

Tulekahju saadi kontrolli alla kell 16.24, kustutustööd lõpetati kell
19.17. Tules hävis hoone üks tiib, ülejäänud hoone sai kuuma- ja
tahmakahjustusi.

Laose sõnul päästjatel maja kustutustöödel mingeid probleeme polnud, veesüsteemid töötasid ning tuletõkkeuksed hoidsid ära tule leviku teistele ruumidesse.

Laos ütles, et alles jaanuaris toimus samas lastekodus päästeameti kontroll ning kõik oli korras. Samuti toimus seal 2009. aastal suur evakuatsiooniõppus ning 2010. aasta suvel praktiline kustutustööde õppus.

Laose sõnul on esialgu teada vaid fakt, et tulekahju sai alguse majaosast, kus elasid voodihaiged lapsed. "See raskendas ka päästetöid," lisas ta.

Laose sõnul osalesid lastekodu kustutustöödel kõik Haapsalu päästejõud, samuti Nõva, Risti ja Lihula päästjad.

Väikelastekodu süttimise tekkepõhjus pole veel teada. Selle selgitavad välja politsei ja päästeameti menetlejad, ütles Laos.