Aasta lõpuks on senise 26 elupäästevõimekusega komandode hulk suurenenud 53-ni. Lahkunud inimeste kohad võetakse täis, Eesti päästjate arv on üle 1700 ja vabatahtlikke üle 1100 inimese. Riiklikke komandosid on tänasest 72, vabatahtlikke 87.

Saku riikliku päästekomando tegevuse lõpetati 2011. aasta detsembris ning sellest ajast alates on komando olnud suletud. Enne seda oli Saku 1–2-mehe komando, kellel polnud oma teeninduspiirkonda ja häirekeskus ei kasutanud neid esmareageerijatena, st välja saadeti põhiauto mõnest õnnetuspaigale lähedalasuvast teisest riiklikust komandost.

MTÜ Saku priitahtlikud pritsimehed ja päästeamet on lepingu sõlminud ja vabatahtlikud töötavad valves. Seltsil on 35 liiget, kellest 16 on juba saanud ametlikult vabatahtlikuks päästjaks, veel 19 on läbinud koolitused, kuid nad pole veel esitanud taotlust vabatahtlikuks päästjaks nimetamise kohta.

Võsul on Võsu tuletõrjeühing ja päästeamet sõlminud lepingu ja vabatahtlikud alustasid valvet. 10-st Võsu päästjast kaheksa jätkavad tööd riiklikes päästekomandodes, vabatahtlik komando on loodud nende baasil. Palamusel on päästeametil samuti vabatahtlikega leping ja valveteenistus jätkub.

Kanepis, Puhjas, Pukal, Võnnus, Emmastes ja Leisis käivad tegevused vabatahtliku komando loomise nimel. Vabatahtliku seltsi moodustamisega ollakse kõige kaugemale jõutud Võnnus ja Leisis, viimases loodi MTÜ vabatahtliku päästega tegelemiseks eelmisel nädalal.

Lisaks nendele tahavad vabatahtlikud tegutseda Lohusalus (MTÜ Padise päästeseltsi uus komando), Rannamõisas (MTÜ Harjumaa päästeselts), Avinurmes, Kallastes (MTÜ tegeleb ennetusega), Kädvas, Kirnas (MTÜ Priitahtlikud pritsumehed), kus on leping päästeametiga ettevalmistatud ja Kuusalus (MTÜ Kuusalu Vabatahtlikud), kus on selts loodud.

Vabatahtlike komandol on püsitoetus ja päästetöödel osalemise eest makstakse meeste ja tehnika pealt tasu, kuid valveaeg on tasustamata. "Raha pole muidugi piisavalt, samas selle aasta päästeameti eelarves kasvas vabatahtlike rahastus üle 35 protsendi," sõnas Vallimäe.

Riiklikest komandodest, mis suleti (ja millest osa taasavasid end kohe vabatahtlikena), pakuti 69 mehest kõigile tööd päästes, neist 17 otsustas pakkumist mitte vastu võtta – kuus meest Leisist, neli Võnnust, üks Puhjast, neli Kanepist ja kaks Võsult.