Kevadel tehakse Lõuna-Eesti pommigrupi demineerijatele rohkem väljakutseid, sest lume alt ja maa seest tuleb välja vana lahingumoona ning lõhkekehi. Kevadine päike toob alati endaga kaasa aktiivsema tegevuse põllumaadel, metsades ja taluhoonetes ning seegi kasvatab lõhkekehade leidmist," teatab Päästeteenistuse Lõuna-Eesti pommigrupp.

Siinkohal tuletab Lõuna-Eesti pommigrupi juhataja Kalvar Tammine veelkord meelde, et olenemata lõhkekeha seisukorrast või asukohast tuleb ohtlikuna tunduva eseme leidmisel kohe teavitada demineerijaid. "Mitte mingil juhul ei tohi eset ise transportida. Õige on see jätta leiukohale ning koht märgistada," selgitas Tammine. "Demineerijate jaoks valeväljakutseid ei ole ning seetõttu tuleb kahtlase asja leidmisel alati eeldada, et tegemist on lõhkekehaga – parem karta, kui kahetseda!"

Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ja kujuga ning seetõttu tulebki jätta leitud eseme olemuse selgitamine spetsialistidele.

Päästeameti sõnul on Lõuna-Eesti inimesed demineerijate teavitamisel väga hoolsad ning üldiselt antakse kahtlastest leidudest kohe teada hädaabinumbril 112.

"Head Lõuna-Eesti elanikud, Teie abiga hoiame ära õnnetusi ja puhastame oma elukeskkonna sõjajäänukitest!" kutsus Päästeamet üles.

Eile oli demineerijatel juba kolm väljakutset

Võru maakonnast Urvaste vallast Uhtjärve küla lähedalt metsast leiti lennukipomm SD-4. Pomm oli väga halvas seisukorras ja see tuli hävitada kohapeal.

Veel leiti eile Tartumaal Luunja vallas Savikoja külast 150 mm mürsk ja Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Vaibla külas 82 mm miinipilduja miin, mis kahjutuks tehti.

Omavalitsustest on igal aastal tavaliselt kõige rohkem vana lahingumoona ja lõhkekehi leitud Valgamaalt Hummuli vallast ning Tartumaal Tartu vallast. Seega tasub selle kandi elanikel tähelepanelikum olla.