Kodutuid aitava vabatahtliku Riina Vändre sõnul elab prügimäel praegu kümme inimest. “Nad ei taha varjupaika minna, sest seal pole vabadust,” ütles Vändre Eesti Päevaleht Tallinnale.

Vändre sõnul elavad kolm meest ja üks naine prügimäel ning kuus meest prügimäe juures metsa all. “Nad kolavad prügikastides. Liinid on sisse seatud, et saada surrogaati. Mõned tahaksid isegi lihtsat tööd teha, et raha teenida, aga pole dokumente ega kedagi, kes kaikaga tööle ajaks,” ütles ta.

Prügimäe asukad helistavad prügila valvuriputkast Vändrele, kui on vaja rohtu, süüa või tõbi on kallal. “Inimene kaotab oma füüsise kahe talvega ja sellele aitab kaasa külmarohi. Suvel nägid nad toredad välja, said kusagil pesta. Nüüd Galina kurdab, et on mädanema läinud ja peas ei saa ekseemist lahti,” kirjeldas Vändre hädasid.

Sotsiaaltöötajatelt pole prügilaelanikud Vändre sõnul abi saanud. “Sotsiaaltöötajad ütlevad, et keegi pole neile kaebama tulnud. Ma ei tea, mida nad ootavad, meili või faksi? Prügimäe elanikel puudub igasugune aktiivsusepisik,” nentis ta.

Tallinna Jäätmekeskuse juhi Rein Pillerpau sõnul pakkus ta prügilaelanikele tööd, ent asjatult. “Pakkusin prügila ümbruse korrastamise eest raha. Nad olid nõus, aga kui hommikul oli vaja tööle tulla, polnud kedagi,” meenutas Pillerpau.

Praegu on Pääsküla prügilast neli viiendikku pinnasega kaetud. Aasta lõpuni saavad kodutud seal elada, selle aja jooksul püüab keskus Pillerpau sõnul koos linnaga midagi välja mõelda.