“On äärmiselt kahetsusväärne, et erakond, mis on motiveeritud parlamenti jõudma, ei saa seda teha, kuna neil pole piisavalt raha. Selline olukord on ohuks demokraatiale ja kodanikuõigustele,” rääkis Loone Keskerakonna pressiesindaja vahendusel.

Loone sõnul tuleks luua võimalus asendada rahaline kautsjon toetusallkirjadega. “Kui valijad näitavad kindlat toetust erakonna nimekirjale, on selge, et tegu ei ole naljaviluks kokku pandud uitmõttega. Nii saaksid ka piiratud rahalise võimega inimesed enda ideid ühiskonnas edasi kanda. Poliitika mõõdupuu on usaldus, mitte raha. Positsioon majanduses, rikkus või vaesus, ei tohi olla takistuseks poliitikas osalemiseks. Ja muidugi ka vastupidi, koht poliitikas ei tohi anda eeliseid majanduses,” ütles Loone.

Loone märkis, et Keskerakonna programmis sisaldub ettepanek valimiskautsjoni asendamiseks toetusallkirjadega. “Keskerakond seisab selle eest, et riigikogu ning Euroopa Parlamendi valimistel saaks osaleda iga poliitiline jõud, mis kogub vähemalt 2 protsendi hääleõiguslike kodanike toetusallkirjad igast ringkonnast, kus soovib kandideerida. Allkirju valimiskautsjoni asemel kasutatakse paljudes Euroopa riikides, aga ka näiteks Kanadas, USAs ja Austraalias,” lisas Oudekki Loone.