"Mul on väga kahju, et Andres Herkel püüab seesugusel teemal populismipunkte lõigata. See, et maailma konfliktikolletes hakkaksid kõnelema relvade asemel inimesed, on kõigi huvides," ütles Oudekki Loone.

"Olen isiklikult viibinud valimisvaatlejana mitmetel rahvusvahelistel missioonidel väga keerulise olukorraga riikides ning olen näinud, mis olukorras on tavakodanikud. Just Süüria tavakodanike olukorrale eurosaadikud oma visiidiga tähelepanu juhtisidki. Kui eurosaadik Yana Toom ütleb, et diskussiooni avamise abil on võimalik olukorda Süürias parandada, et võidakse olla valmis kompromissideks, siis tuleb seda tervitada, mitte hukka mõista," sõnas Keskerakonna peasekretär.

Loone rõhutas, et Süüria presidendiga on kohtunud poliitikud nii Euroopast, USA-st kui ka Venemaalt. "Kõigi kohtumiste eesmärk on leida võimalusi, mis viiksid selleni, et Süüria konflikt laheneks ning tsiviilelanikud ei peaks enam kannatama. Just diplomaatia ja läbirääkimised on see, mis võib aidata seal valitsevat olukorda leevendada," märkis Loone.

"Mulle on väga sümpaatne Yana Toomi mõte sellest, et Süüria valitsus saaks kasutada külmutatud rahalisi vahendeid või saada nafta eksporditulu rangelt kontrollitud sotsiaalvaldkonna kuludeks," sõnas Loone, "ja kordan veelkord, et olukorra lahendamiseks on vaja kohtumisi, läbirääkimisi ja diplomaatiat. Läbirääkimisi tuleb aga pidada kõigi osapooltega."

Kolme Euroopa Parlamendi saadiku visiit Süüriasse

Euroopa Parlamendi delegatsiooni koosseisu kuulusid Javier Couso Permuy (Hispaania, Euroopa Ühinenud Vasakpoolsete fraktisoon), Tatjana Ždanoka (Läti, Roheliste/Euroopa Vabaliidu fraktsioon) ja Yana Toom (Eesti, Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu fraktsioon), teatas Yana Toomi büroo.

"Külastuse eesmärk on tutvuda humanitaarolukorraga kohapeal. Kasutasime võimalust külastada valitsusrežiimi kontrolli all olevat Süüria osa ja kohtuda kohalike poliitikutega, kellest me tihti tagaselja räägime," seletas Couso Permuy.

Visiidi päeval toimus pooleteise tunni pikkune kohtumine Süüria presidendi Bashar al-Assadiga, kes rõhutas, et Süüria võitleb praegu ülemaailmse terrorismiga ja selle võitluse edust sõltub nii ümberkaudsete riikide kui ka Euroopa julgeolek.

Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA teatel ütles Assad europarlamendi liikmetele, et terrorismi ja põgenikekriisi eest vastutavad "mõnede Lääne riikide juhid", kes pakuvad terroristlikele organisatsioonidele Süürias poliitilist katet ja toetust, vahendab ERRi uudisteportaal.

Assad märkis SANA teatel kohtumisel, et europarlamendi liikmed võivad mõjutada oma riikide valitsusi "terrorismi levikule ja Süüria rahva elutingimuste halvenemisele viinud valede poliitikate muutmisel". Agentuuri teatel kinnitasid saadikud selle peale, et külastuse ajal nähtud inimeste kannatused kohustavad neid pingutama Euroopa valitsuste Süüria-suunalise poliitika muutmise ja sanktsioonide tühistamise nimel.

"Nii Süüria riigijuhid kui ka inimesed tänaval püüdsid meile selgitada lihtsat mõtet: sanktsioonid teevad tohutut kahju Süüria tavainimestele," ütles Toom oma büroo teatel.