“Leian, et riigikogu liikme Aare Heinvee intervjuule tuleks pöörata vähemalt sama palju tähelepanu kui silvergate’ile. Tegemist on ühe ausaima ülestunnistusega sellest, kuidas valitsust juhtiv Reformierakond suhtub demokraatiasse ja parlamentaarsetesse tavadesse,” ütles Loone. “Just parlament peab olema koht avatud aruteludeks ja tulisteks poliitilisteks vaidlusteks parimate lahendusteni jõudmiseks. Praegu aga kutsutakse arutelusid ellu probleemide tõrjumiseks,” teatas Keskerakond.

“Märgilise tähendusega on ka see, et Reformierakonna ideoloogiaks on kõikide teiste ideede torpedeerimine, mis sisuliselt tähendab seda, et on olemas Reformierakonna arvamus ja vale arvamus. Demokraatlikus riigis pole see kindlasti normaalne olukord ning peame seda muutma,” rääkis Loone. “Me vajame koostööd ja arutelusid, peame lauale tooma arutelud maksureformide ja regionaalpoliitika osas. Meil ei saa olla tabuteemasid, mida riigikogu ei käsitle, sest Reformierakonnale need ei meeldi.”

Loone nentis, et lausa piinlik on Reformierakonna mõtteviis, mille kohaselt seisneb Eesti ainus regionaalne probleem selles, et Tallinna linna juhib Keskerakond. “Regionaalpoliitikas on valitud pealinna kiusamise tee ning see on kahju teinud kõigile Eesti omavalitsustele. Pean aga suurepäraseks Aare Heinvee ideed kokku kutsuda erakondadeülene riigikogulaste grupp, kes seisaksid maaelu eest, olenemata koalitsiooni koosseisust. Selline algatus peaks järgmises riigikogus kindlasti sündima,” lisas Loone.

"Ma arvan ka, et senisest enam peaks andma ka rahvale võimalust seadusloomesse aktiivselt sekkuda ja parlamendi tööd kontrollida. Vähemalt 25 000 toetusallkirjaga seaduseelnõu peaks parlament arutlusele võtma. Lisaks tuleb luua ka tühistamisreferendum, mille kaudu võib osaliselt või täielikult tühistada kehtiva Eesti seaduse. Referendumi kvoorum on 50% hääleõiguslikest elanikest, referendumile pandud seadus tühistatakse, kui tühistamise poolt hääletab osalenud kodanike enamus. Tühistamisreferendumi saavad algatada vähemalt 25000 hääleõiguslikku kodanikku. Ühtegi Eesti seadust ei tohi saada kritiseerida alusel, et see on vastu võetud rahva tahtest hoolimata. Eesti ei ole eliidi projekt, Eesti on meie kõigi ühine elupaik,” rääkis Loone.

“Pole kahtlustki, et peame tegema teisiti kui on teinud Reformierakond. Näilisest demokraatiast peab saama tõeline demokraatia, see on meie ülesanne pärast Riigikogu valimisi,” lõpetas Oudekki Loone.