„Niisama palga küsimuses parastada ja kiibitseda on küllalt mõttetu. Kodanikena peaksime riigikogust rääkides ennekõike oma pead vaevama hoopis teiste aspektide pärast kui riigikogulaste palk,“ leidis Lumi.

Hoopis probleemsem on Lumi arvates viimase paari riigikogu koosseisu ajal toimunud tendents, kus parlament kaotab valitsusega võrreldes pidevalt mõjukust. „Kui parlament sarnases tempos oma mõjukust kaotab, siis ei välistaks ma seda, et paari koosseisu pärast võib riigikogu liikmelisus muutuda osaajaliseks tööks,“ nentis ta.

„Kui me tahame aga seda trendi peatada ja parlamenti tugevdada, siis me ei peaks olema ka kadedad, kui riigikogulastele nende töö eest head palka makstakse,“ märkis endine riigikogulane.

Vastates parlamendipensione puudutavale küsimusele, ütles Lumi, et põhimõtteliselt toetaks ta nende taastamist. „Ka pensionid käivad enamikus arenenud maailmas parlamendisaadikute hüvitiste juurde, sest pikaajaline poliitikale pühendumine kahandab saadikute professionaalsust erialasel tööl. Tõsi, see aga eeldab seda, et parlamendi liikmed tegelevad ainult oma põhitööga. Igasugused muud tegevused, nagu näiteks osalemine ettevõtluses, peaks olema välistatud,“ selgitas ta.

Samas ei tohiks endise Res Publica peasekretäri arvates unustada, et töötasu ei ole parlamendi töövõimes keskne küsimus. „Eesti on erakonnapõhine demokraatia ja määrav on see, keda erakonnad Toompeale saadavad,“ tõdes Lumi.