"Lahkun riigikogust, aga mitte ainult, vaid tõmban otsad kokku päeva- ja
parteipoliitilise tegevusega, lahkudes ka Isamaa ja Res Publica Liidust," ütles Lumi Delfile.

"Minu lahkumine on seotud isikliku tunnetusega, et mul ei ole hetkel poliitiliseks tegevuseks piisavat inspiratsiooni. Viimased seitse aastat poliitilist tegevust erakonna peasekretärina ja riigikogu liikmena on olnud intensiivsed ja pakkunud küllaltki unikaalse kogemuse. Samal ajal ei näe ma täna samalaadseid väljakutseid ning olen tervikuna jõudnud järeldusele, et poliitikas niisama tooli soojendada pole adekvaatne," sõnas riigikogulane

"Toompeal ma muidugi näen küll neid, kes tegelevad istungitel osalemise
kõrvalt aktiivselt ettevõtlusega, aga ma ei pea seda ei sisuliselt ega
vormiliselt adekvaatseks, rääkimata eetilisest mõõtmest. Selles mõttes tahan oma sammuga näidata ka seda, et poliitika ei ole tegevusvaldkond, millest tuleb kümne küünega kinni hoida.

Mulle meeldib käivitada uusi protsesse ja täna on tekkinud vaatevälja mõned huvitavad eraettevõtlusega seotud initsiatiivid, millega ma asun tegelema. Esiteks olen tegelemas uue suhtekorraldus- ja valitsussuhete
konsultatsiooniettevõtte käivitamisel, kus minu partneriteks on Agu
Uudelepp, Liisa Past ja Andreas Kaju. Analoogselt minuga on oma senise tegevusega lõppu tegemas ka partnerid.

Teiseks olen võtnud vastu ettepaneku osaleda uue üle Baltikumi tegutseva turismiettevõtte theBaltictravel käivitamisel.

Lumi sõnul ta poliitika- ja ühiskonna asjadega kindlasti sidet ei kaota, kuid edaspidi saab tema kokkupuude poliitikaga keskenduma tegevusele akadeemilises sfääris. "Nimelt jätkan ja intensiivistan oma õppejõu tööd Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudis avaliku poliitika valdkonnas. Samuti võtan lähiajal tõsiselt ette oma doktoritöö lõpetamise, mis tegeleb poliitika elluviimise- ja koordinatsiooniprobleemidega siirderiikides."

Ma usun, et poliitilisele tegevusele võib tagasi vaadata pea püsti.
Res Publica erakonna käivitamine on minu hinnangul viimase kümnendi üks
innovaatilisemaid poliitilisi ettevõtmisi. See ettevõtmine muutis poliitika tegemist sisuliselt ja tõi Eesti poliitikasse terve uue põlvkonna uusi tegijaid.

Üheks oluliseks ja unikaalseks ettevõtmiseks, mille juures mul õnnestus
lähedalt olla, on ka Isamaa ja Res Publica erakondade ühendamine. Protsess, kus vähem kui aastaga ühendati siiski suuremate kadudeta kaks oma ajaloo ja traditsioonidega paremerakonda, on senini Eesti poliitikas unikaalne.

See võib kõlada ju paradoksaalselt, sest pole saladus, et viimasel paaril aastal on paljude erakonna tegemiste suhtes olnud kriitiline.
Samas arvan ma ka seda, et see erakond on oma kohta ja profiili Eesti
poliitikas alles leidmas ja soovin oma vanadele võitluskaaslastele jõudu selle ettevõtmise lõpuleviimisel.

Midagi, mida ma poliitilisele tegevusele tagasi vaadates väga kahetseks, ma otseselt esile tuua ei oska.

Oma otsuseid olen ma teinud alati antud ajas ja ruumis saadaval olevatest alternatiividest enda meelest parimaid valikuid tehes.