"Arvan, et Sirbi lugeja on eelkõige haritud inimene, massimeediumiks leht kunagi ei saa. Pigem tuleks keskenduda sellele, kuidas Sirbis käsitletud teemad jõuaksid läbi massimeedia lihtsamaks tõlgituna laiema lugejaskonnani," ütles Karulin Delfile.

Värske peatoimetaja plaanib esimese asjana kokku saada praeguse toimetusega, kes pole veel tema visiooniga tutvunud. "Kuulan ära nende arvamuse ja siis vaatame, kuidas edasi läheme," sõnas Karulin. Kiiresti on vaja leida ka uus filmi- ja kirjandustoimetaja, sest Tarmo Teder ja Doris Kareva oma vanale töökohale naasta ei soovi.

Karulini sõnul peaks Sirp keskenduma eelkõige kunstiteoste arvustamisele ning pöörama senisest rohkem tähelepanu erinevate valdkondade vahelistele seostele. "Ühelt poolt on oluline arvustuste žanriline mitmekesistamine, teisalt peaksid eri valdkondade arvustused olema rohkem dialoogis."

Karulin möönab, et uusi ja nooremaid kirjutajaid on vaja, kuid neil tuleb aidata ka kasvada ja anda konstruktiivset tagasisidet. "Sirp on positsiooni näitaja ja päris esimesi katsetusi ei peaks siin avaldama. Kui aga on juba avaldatud, siis tuleks anda kindlasti ka tagasisidet."

Lehe kujundus elavamaks

Mis puudutab Sirbi kujundust, siis seda Karulin oluliselt muuta ei kavatse. "Sirbile heideti ette tekstikesksust, aga just žanrilise mitmekesisuega muudame olukorra paremaks. Toome arvustuse kõrvele repliigid ja tsitaadid, külge saab nii elavdada," sõnas Karulin.

Võit Karulinile üllatusena ei tulnud, pigem usub ta, et tema valimine oli üllatus avalikkuse jaoks. "Arvasin, et olen üks tugevatest kandidaatidest, kuid teadsin, et Jan Kaus on sama tugev, ehk isegi favoriidiseisuses. Olin valmis mõlemaks variandiks," ütles Karulin.

SA Kultuurilehe komisjon valis täna pärastlõunal Sirbi uueks peatoimetajaks teatriteadlase ja filosoofiadoktori Ott Karulini.

33-aastane Karulin on Eesti teatri agentuuri juhataja.

Viimasesse vooru valiti kirjanik ja kriitik Jan Kaus, tele- ja trükiajakirjanduses tegutsenud Sven Paulus, Eesti teatri agentuuri juhatuse liige Ott Karulin, Sirbi praeguse tegevtoimetaja Lea Larin ja Eesti kirjandusmuuseumi teadur Kadri Tüür.

Pärast vestlusi toimus salajane hääletus. Hääletussedelitel oli kolmteist nime, st ka nende kandidaatide nimed, kellega valmiskomisjon ei olnud kohtuda soovinud. Hääletuse tulemuste põhjal valiti Sirbi peatoimetajaks Ott Karulin, kes sai viis poolthäält. Jan Kaus sai neli poolthäält.

Komisjoni kuulusid akadeemik Jaan Undusk (Eesti Teaduste Akadeemia esindaja), Kristiina Ross (Sirbi kolleegiumi liige), Tambet Kaugema (Sirbi toimetuse esindaja), Ville Jehe (Kultuuri Koja esindaja), Evi Arujärv, Peeter Laurits ja Margit Mutso, kelle nimetasid loomeliidud. Samuti Urmas Klaas ja Piret Saluri sihtasutusest ning SA juhataja Toomas Väljataga.

Toomas Väljataga ei hääletanud.

Lisaks Kausile, Paulusele, Karulinile, Larinile ja Tüürile soovisid Sirbi peatoimetajaks saada ajakirjanikud Paavo Kangur ja Rando Tooming, kirjanik Sass Henno, suhtekorraldaja Ivo Rull, teleprodutsent ja lavastaja Gerda Kordemets, teatrikriitik Kairi Prints ja eraettevõtja Martin Sookael.