Riigikogu kolmapäevases päevakavas oli kokku 26 eelnõu. Südaööks jõuti neist alles kolmanda läbimiseni, hommikul kella kaheksaks seitsmendani. Eelnõude menetlust jätkatakse neljapäeva lõunani, edasi järgmisel nädalal.

Sel nädalal ootab ees veel 25 päevakorrapunkti, mis tähendab, et samas tempos jätkates kestab istung veel kolm ööpäeva.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon jätkab Riigikogu survestamist seni kuni Reformierakond ja IRL loobuvad tegevusetusest elektrituru avanemisega kaasneva hinnatõusu leevendamisel.

„Võti ööistungite lõpetamiseks on valitsuserakondade käes, kellelt Keskerakonna fraktsioon ootab, et sajast opositsiooni poolt esitatud eelarvemuudatusest oldaks valmis tegema kompromissi ühe – elektriaktsiisi langetamise osas,“ rõhutas Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

Vaata otsepilti riigikogust:

„Kui täna oleks veel president Lennart Meri, siis ta tuletaks peaministrile meelde, et elektrienergia hind mõjutab otseselt Eesti majanduse käekäiku,“ ütles Simson. „28. juunil 2000 saatis president Lennart Meri kirja peaministrile Eesti elektrijaamade müügi kohta. Muuhulgas ütles ta: „Eestit ei rahulda areng, millega jõuame oma SKP-ga arenenud Euroopa Liidu riikide praegusele tasemele 25 aasta pärast. Kiirema majanduskasvu üheks eelduseks on odav elektrienergia.“ Antud riigimehe tarkust oleks sobiv arvesse võtta ka tänasel peaministril, kes on lubanud meid juba 10 aasta pärast viia viie rikkama riigi hulka.“

„Valitsuse võimalused leevendada läbi maksuotsuste elektri hinna tõusu ei ole kuhugi kadunud pärast eelarve teise lugemise lõpetamist,“ lisas Keskerakonna fraktsiooni esimees.

Simson rõhutas, et majandusministri Juhan Partsi taastuvenergiatasude alandamine mõjutab elektri hinna tõusu vaid 1,6 protsendi võrra. Selle kasutegur on kolm korda väiksem kui elektriaktsiisi alandamine. Kahe meetme koosmõju Keskerakond toetab ja taastuvenergia tasu alandamine ei jää Keskerakonna tõttu vastu võtmata.