Valitsus kehtestab ulatuslikud COVID-19 piirangud Harjumaale ja pikendab juba kehtivaid koroonaviiruse leviku tõkestamise abinõusid Ida-Virumaal. Lisaks hakkab 24. detsembrist üle riigi kehtima ruumide 50% täitumuse nõue jumalateenistustele. Kompenseerimaks uutest piirangutest tekkivat majanduslikku kahju, leppisid valitsuse liikmed kokku ka toetustes kõige enam mõjutatud majandussektoritele. Toetuse kogumaht ulatub 23 miljoni euroni. Nii piirangute kui ka toetusmeetmete kohta võtab valitsus vastu eraldi otsused.

„Arvestades koroonaviiruse kiirenenud levikut Tallinnas ja Harjumaal, siinsete haiglate järjest suurenevat täitumust ning koroonaviiruse levikut ka haiglate personali hulgas, peame tegema raskeid otsuseid, et kaitsta meie meditsiinisüsteemi ülekoormuse eest ja tagada arstiabi kättesaadavus,” ütles peaminister Jüri Ratas. „Paraku me näeme, et olemasolevatest abinõudest pole piisanud viiruse leviku kasvutrendi pidurdamiseks. Tuginedes teadusnõukoja ja terviseameti seisukohtadele, otsustas valitsus kehtestada Harjumaal ja Tallinnas senisest ulatuslikumad piirangud, et katkestada nakkusahelaid. Selleks et viiruse levikut peatada, on vaja eestimaalastel veeta jõulud kitsas pereringis. Selle kaudu saame väljendada solidaarsust kogu ühiskonnaga ja anda oma panus koroonaviiruse leviku kasvu peatamiseks.”

28. detsembrist 17. jaanuarini kehtivad piirangud Harjumaal ja Ida-Virumaal

Meelelahutusteenuste osutamine on keelatud igal pool, nii kasiinodes, bowlingu- ja piljardisaalides, täiskasvanute klubides kui ka majutusasutuste ruumides. Majutusettevõtted tohivad endiselt pakkuda majutusteenust.

Klientidele peavad olema suletud kõik toitlustusettevõtete müügi- ja teenindussaalid. Toidu kaasamüük ning sellega seotud kullerteenus jääb lubatuks.

Külalistele peavad uksed sulgema kõik spordiobjektid, seal hulgas spordiklubi, saunad, spaad, basseinid, veekeskused ja ujulad. Piiranguid ei kohaldata professionaalsetele sportlastele, sealhulgas meistriliiga võistkondadele, koondislastele ja koondise kandidaatidele. Samuti ei kehti piirang erivajadustega inimestele.

Keelatud on avalikud koosolekud ja üritused, seal hulgas konverentsid, teatrietendused, kontserdid ja kinoseansid siseruumides. Külalistele peavad olema suletud ka muuseumid ja näitusasutused. Õues tohib avalikest üritustest ja koosolekutest osa võtta maksimaalselt kümme inimest.

Sisetingimustes on keelatud noorsootöö, huvitegevus ja –haridus, täienduskoolitus ja –õpe, samuti sportimine ja treenimine. Õues on kõik need tegevused lubatud kuni kümneliikmelisele rühmale ja treenerile.

Lasteaiad ja lastehoiud jäävad avatuks, kuid järgida tuleb terviseameti ja kohaliku omavalituse antavaid suuniseid viiruse leviku tõkestamiseks.

24. detsembrist hakkab kehtima 50% ruumi täitumuse piirang avalikele jumalateenistustele

Üle Eesti hakkab kehtima jumalateenistuste ja usuliste talituste puhul 50% ruumi täitumuse piirang, et vältida koroonaviiruse leviku ohtu jõulupühade ajal. Siseruumis tuleb endiselt kanda maske, tagada desinfitseerimisnõuete täitmine ja järgida muid viiruse leviku tõkestamise abinõusid.

Üle-eestilised hariduselu piirangud kestavad üldhariduskoolidele koolivaheaja lõpuni, 10. jaanuarini (k.a)

Valitsus pikendas hariduselu piiranguid 10. jaanuarini (kaasa arvatud) 2021. Piirangute pikenemine puudutab üldhariduskoole, kutseõppeasutusi, rakenduskõrgkoole ja ülikoole. Nendes koolides, kus vaheaeg lõpeb enne 10. jaanuari, võivad 1.–4. klass alustada õppetööd koolimajas. Piiranguid, mis hakkavad kehtima pärast 10. jaanuari, arutab valitsus kabinetinõupidamisel järgmisel nädalal.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo avaldab korralduse ja selle seletuskirja kodulehel kriis.ee.

Samuti arutas valitsus, kuidas Harjumaal sektorite kaupa kompenseerida majanduselu tugevalt mõjutavaid piiranguid ja Ida-Virumaal kompenseerida piirangute pikendamisest tulenevaid tagajärgi. Harjumaa ettevõtetele suunatud kompensatsioonimeetmed puudutavad nii majutust, toitlustust, meelelahutust (kasiinosid), kui ka kultuuri, sporti, erahuviharidust ja -tegevust. Meetmed hõlmavad kokku 23 miljonit eurot. Meetmete sisuks on tööjõumaksude kompenseerimine maakonnas asuvate töökohtade järgi, samuti kultuuri- ja haridusvaldkonna kaudu suunatavad toetused.

Pressikonverentsil osalevad peaminister Jüri Ratas, keskkonnaminister Rain Epler, välisminister Urmas Reinsalu, sotsiaalminister Tanel Kiik ning valitsust koroonaviiruse teemal nõustava teadusnõukoja juht Irja Lutsar.

Valitsus arutas eile pärastlõunal videosilla teel koos teadusnõukojaga lisapiirangute kehtestamist, sest koroonaviiruse levik on hoogu juurde saanud. Tartu ülikooli matemaatilise statistika professori ja teadusnõukoja liikme Krista Fischeri sõnul oli möödunud nädalal ennatlik öelda, et koroonaviiruse leviku kiirus väheneb.

„Muret tekitab asjaolu, et nakatumiskordaja ei ole suuremates maakondades, eriti Harjumaal, üldse alla läinud. Loodame, et Ida-Virumaal kehtestatud piirangud hakkavad mõju avaldama,” märkis professor eilses uudises.

Delfi kannab pressikonverentsi üle otsepildis.