Täna kell 10 kohtub Reformierakonna juht Kaja Kallas Kadriorus president Kersti Kaljulaidiga, kes usutavasti teeb talle ametliku ettepaneku moodustada valitsus.

Koalitsioonierakondade liikmete kohtumisel riigikogus andis Reps eile Keskerakonna nimel EKRE-le teada, et nendega ei soovita enam koostööd teha.

Keskerakond jätkab läbirääkimisi Reformierakonnaga, kellega on tõenäoline luua kahekesi uus valitsus. Keskerakond sooviks aga Repsi sõnul ideaalis olla valitsuses kolmekesi koos Isamaaga.

Pole siiski selge, kas Reformierakond ikka soovib Isamaad valitsusse kaasata. Kaksikliidu moodustamise võimalusest rääkis ka Jüri Ratas kolmapäeva õhtul ETV eetris. Ilma Isamaatagi oleks loodaval liidul 59 liiget ehk selge enamus. Isamaast on Delfile mõista antud, et Keskerakonna soov neid kaasata on pigem formaalne – sel pole sisu ja Isamaal oleks säärases koosluses üliväike roll.

Veel kolmapäeva hommikul räägiti poliitringkondades ka võimalikust sotsiaaldemokraatide, Isamaa ja Reformierakonna koalitsioonist, ent see variant on praeguseks suure tõenäosusega laualt maas.

Varasemad koalitsiooniläbirääkimised on küll näidanud, et midagi pole enne kindel, kui ametlikult ja avalikult on koalitsiooniks käed löödud. Uute tuulte puhumise esimese märgina kukkus kolmapäeva õhtul riigikogus läbi nn abielureferendumi korraldamist nõudnud seaduseelnõu.

Loe meie otseblogist, kuidas asjad peaministri tagasiastumisest arenema hakkasid ja millised on värsked arengud!