Olulisemad sündmused:

- Täna tutvustati eriolukorra valitsuskomisjonile Tartu Ülikooli läbiviidava koroonaviiruse levimust jälgiva seireuuringu esimese nädala tulemusi, mille järgi laialdast COVID-19 nakkust ühiskonnas ei esine. Tulemuste põhjal saab teha üldistatud järelduse, et hinnanguliselt on hetkel riigis ligikaudu 1400 täisealist COVID-19 positiivset elanikku ning viiruse levik hästi kontrolli all. Loe rohkem!

- Tartu ülikool, Tartu ülikooli kliinikum ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla kutsuvad koroonaviiruse haigusest paranenud inimesi loovutama vereplasmat, et uurida, kui tõhus on paranenud inimeste plasma kasutamine COVID-19 raskelt põdevate patsientide ravis. Doonoriks soovitakse leida kuni sada 18–60-aastast vabatahtlikku. Loe rohkem!

- Valitsuskomisjon kiitis täna heaks ettepaneku avada kaubanduskeskused 11. mail piiratud tingimustel. Alates järgmisest esmaspäevast on lubatud avada kõik kauplused ja teeninduspunktid ning ka restoranid ja toitlustusasutused (sh toidu kohapeal tarbimiseks), samas jääb kehtima piirang, mille kohaselt peab toidu kohapealne tarbimine lõppema hiljemalt kell 22, et vältida inimeste õhtust kogunemist. Kaubanduskeskustes asuvad laste ja täiskasvanute meelelahutuslikud ajaveetmise kohad (nt kinod, kasiinod, bowling, mängutoad jm) jäävad endiselt suletuks. Loe rohkem!

- Eriolukorra juht, peaminister Jüri Ratas teatas oma Facebooki kontol, et valitsus otsustas lisaks, et alates 5. maist tohib jätkata ka sõiduõppe koolitusi ja eksameid, 10. maist võib pidada jumalateenistusi ja viia läbi usulisi talitusi, 11. maist võib teha lahti muuseumid ja näitusasutused, 15. maist avatakse koolid ja noortekeskused ning alates 18. maist võib pidada avalikke koosolekuid. Hoolimata lõdvendustest, tuleb aga endiselt järgida 2+2 reeglit, märkis Ratas.

- Täna hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 70 inimest, neist kuus on juhitaval hingamisel. Veel eilse hommiku seisuga oli haiglaravil viibijaid 77 ehk see number on taas märgatavalt vähenenud. Juhitaval hingamisel oli ka eile kuus inimest. Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 659 testi, millest 8 osutusid positiivseks: viis positiivset testi tulemust lisandus Harju maakonda (nendest neli Tallinnasse), üks Lääne maakonda ja üks Tartu maakonda. Loe rohkem!

- Soome peaminister Sanna Marin teatas eile õhtul toimunud pressikonverentsil, et valitsus otsustas hakata kahepäevaste läbirääkimiste käigus koroonaviiruse leviku tõttu kehtestatud piiranguid järk-järgult lõdvendama. „Välisturismi ei avata,” teatas Marin eile. Riigi piires tohib alates 14. maist vajaduse korral teha töö- ja muid vajalikke sõite. Ka pääsevad Soome tööle Schengeni riikide kodanikud, kellel on tööleping. „Igaühele kehtib vabatahtlik 14-päevane karantiin,” rõhutas siseminister Maria Ohisalo. See tähendab, et on lubatud liikuda töö ja kodu vahel. Loe rohkem!

- Iisraeli kaitseminister Naftali Bennett väitis täna, et sealsed teadlased on saavutanud COVID-19 vaktsiini loomises läbimurde. Tema sõnul töötati Iisraeli Bioloogiliste Uuringute Instituudis (IIBR) välja antikehad, mis suudavad hävitada koroonaviiruse nakatunud inimese organismis. Ministri väitel registreeritakse praegu patente, misjärel algab vaktsiini kommertstootmine. Jääb siiski selgusetuks, kui kaua läheb aega, et see muutuks laialdaselt kättesaadavaks.