- Terviseameti täna hommikuste andmete järgi on Eestis ametlik koroonaviirusesse haigestunute number kerkinud 70 võrra - 640-ni. Haiglaravi vajavate nakatunute arv kerkis värskete andmete järgi 48-le (kaheksa rohkem võrreldes eelmise õhtuga). Intensiivravi vajab kümme haigestunut.

- Terviseameti Põhja regionaalosakonna juht Ester Öpik ütles täna pressikonverentsil, et Saaremaal on "tänaseks juhtunud see, mida me kõige ohtlikumaks pidasime". "Eile tehtud analüüside tulemusel selgus, et hooldekodus on ulatuslik viiruse levik ja nakatunute seas on lisaks hoolealustele ka personal. Kokku on koroonaviirus Saaremaa Südamekodus diagnoositud 26 inimesel," tõdes ta.

- Terviseameti teatel võeti eile viiruse proovid nii ülejäänud 38 Saaremaa Südamekodu elanikult kui sel ajal hooldekodus viibinud töötajatelt. "Antud olukorras on Terviseameti selge seisukoht, et terve see hooldekodu vajab täielikku karantiini, sh koos töötajatega," teatas Öpik.

- Lisaks Saaremaale on Tervisamet nädala jooksul sihtsuunitlusega teste läbi viinud ka teistes hoolekandeasutustes, seda nii Tallinnas kui Harjumaal. "Laiendame seda testimist üle Eesti," kinnitas Tervisameti esindaja. "Täna on meil endiselt olemas maakondi, kus numbrite järgi vähemalt levikut ei ole ja kus on võimalik teste endiselt läbi viia ennetuse vaates ning see on äärmiselt oluline just tänase kurva Saaremaa näitel."

- Eesti liitus Euroopa riikidega, kes teavitasid Euroopa Nõukogu, et aktiveerisid inimõiguste konventsiooni artikli 15, mis annab võimaluse piirata osaliselt usu-, sõna- või muid vabadusi.

- Välisminister Urmas Reinsalu ütles ERRile antud usutluses, et koroonakriisi lahendamisel võib riigil tekkida vajadus võtta kasutusele meetmeid, mis piiravad konventsioonis tagatud õigusi.

- Osa Ida-Euroopa riike on aktiveerinud koroonakriisis inimõiguste konventsiooni artikli 15, kus seisab: "Sõja ajal või muus hädaolukorras, mis ohustab rahva eluvõimet, võib konventsiooniosaline võtta kasutusele meetmeid, millega ta peatab konventsiooniga võetud kohustuste täitmise ulatuses, mis on olukorra tõsiduse tõttu vältimatult vajalik, tingimusel et meetmed ei ole vastuolus tema teiste rahvusvahelise õiguse järgsete kohustustega."

- See tähendab, et kui Euroopa Nõukogu liikmesriik annab nõukogu peasekretärile teada selle artikli ellurakendamisest, siis on riigil võimalus piirata osaliselt usu-, sõna- või muid vabadusi. Kuna artikli 15 käivitamisest on teatanud riigid, kus õiguste järgimine on saanud kriitikat, tekib küsimus, miks seda tegid ka Eesti ja Läti.

- Reinsalu sõnul on eeldus teiste inimõiguste teostamiseks õigus elule ja riigid peavad seda õigust kaitsma. “Järelikult tuleb selleks ette võtta asjakohaseid meetmeid,” ütles ta. “Vabaduste piiramisele on alternatiiv, selle ütles hästi välja Leedu tervishoiuminister: alternatiiv on looduslik valik.”

- Alates reedest kehtivad Eestis täiendavad piirangud avalike kohtade lahtiolekule: sulgeda tuli kaubanduskeskused, va seal asuvad toidupoed, apteegid, telekommunikatsiooni ettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakiautomaadid, postkontorid ning kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel. Avatuks jäid siiski ka mõned kaubanduskeskustes asunud poed, kel võimalus teha endale otsesissepääs õuest.