Päeva olulisemad sündmused:

- Peaministri büroo teatas Facebookis, et neljapäeval plaanib valitsus heaks kiita järjekordsed Eestis kehtiva eriolukorra leevendusmeetmed - nende järgi võib alates 18. maist taas avada spordiklubid ning teha treeninguid siseruumides. Ka võib taas korraldada spordivõistlusi vabas õhus, kui need on pealtvaatajateta ning osaleb kuni 100 inimest. Samast päevast võib taas sporditreeninguteks avada ujulad. Endiselt jäävad suletuks spaad. Lisaks plaanitakse neljapäeval otsustada, et alates 1. juulist võib taas korraldada avalikke üritusi välitingimustes, kui osalejate arv ei ületa 1000 inimest. Samuti plaanitakse otsustada, et 1. juulist võib korraldada avalikke üritusi siseruumides, kus hõivatud tohib olla kuni 50 protsendi ruumi lubatud mahust, kuid korraga mitte rohkem kui 500 inimest.

- Plaan lubada alates 18. maist korraldada spordivõistlusi, mis toimuvad vabas õhus ja pealtvaatajateta kuni 100 inimese osalemisel on oodatud signaal eelkõige Eesti Jalgpalli Liidule, et jätkata Eesti meistrivõistluste mängudega. Liidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Mihkel Uibolehe sõnul ollakse hooaja jätkamiseks valmis. "Oleme valmis alates 19. maist alustama mängudega, kuid ainult juhul, kui see valitsuse poolt võimalikuks on kuulutatud."

- Ööpäevaga ei muutunud Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi ega ka juhitavat hingamist vajavate patsientide arv - hommikuse seisuga on need vastavalt 48 ja 5. Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1018 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 5 ehk 0,5 protsenti osutusid positiivseks.

- Eriolukorra valitsuskomisjonile täna tutvustatud Tartu Ülikooli koroonaviiruse levimust jälgiva seireuuringu teise nädala tulemused kinnitavad jätkuvalt, et viiruse levimus Eestis on madal. Kahe nädala jooksul on uuringus kokku juhuvalimi alusel intervjueeritud 6024 ja testitud 4728 täisealist elanikku. Testimisel on tuvastatud kokku 12 koroonaviiruse suhtes positiivset, kellest seitsmel oli viirus enne uuringu läbiviimist diagnoositud, neist kuus olid uuringu läbiviimise ajaks tervenenud. Tulemuste põhjal saab järeldada, et laialdast nakkust ühiskonnas ei esine, koroonaviiruse levimus on nädalate lõikes stabiilne. Järkjärguline piirangute leevendamine on teadlaste hinnangul põhjendatud.

- Kuigi Läti lennufirma Air Baltic pidi homsest ehk 13. maist Tallinna ja Vilniusesse lendama hakkama, siis nüüd on see plaan edasi lükatud ning pole teada, millal lennuliiklus taastatakse. 22. aprillil kinnitas lennufirma kommunikatsioonijuht Alise Briede Ärilehele, et Air Baltic plaanib otselennud Tallinnast mais taastada. Algselt pakutakse lennuvõimlaust läbi Riia ning nii kiiresti kui võimalik taastada ka otselennud Amsterdami, Pariisi, Londonisse, Oslosse ja Berliini. See teade osutus aga enneaegseks. Briede ütles Läti Delfile, et lennupiletite müük Riiast on petatud kuni 9. juunini. Olukord muutub kohe, kui rahvusvahelised reisid Lätist taastatakse.

- Maanteeamet asus alates 7. maist taas läbi viima sõidueksameid, ära jäid aga tuhandeid eksameid, mis pikendavad järjekordi veelgi. “Maanteeamet alustas Kaitseväe sõidueksamite vastuvõtmisega 24.04. Kõikide teiste sõidueksamite vastuvõtmisega alustasime 7.05. Kokku on vaja vastu võtta lisaks tavapärasele eksamite hulgale veel 3076 ära jäänud sõidueksamit. Seega eksamijärjekorrad pikenevad, sest eksameid on korraga tavapärasest rohkem,” sõnas Kasulikule maanteeameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa.

- Märtsi eest tasuti maksu- ja tolliametile 429,3 miljonit eurot maksutulu, mida on 19,9 protsenti vähem kui 2019. aasta samal kuul. Tänavu esimese kvartali maksutulu kokku jäi mullusele alla 7,6 protsendiga.

- USA postiteenistus (USPS) eemaldas täna Eesti riikide nimekirjast, kellega postiteenus oli katkestatud, teatas välisministeerium. USA esindajate selgitusel põhjustas vahepealse kirjade ja pakkide USAst Eestisse saatmise peatamise praegune logilistiliste võimaluste piiratus maailmas. Välisminister Urmas Reinsalu sõnul suhtles Eesti saatkond Washingtonis nii eile kui täna operatiivselt USPS esindajatega ning tänasest on Eesti ka piirangutega riikide nimekirjast eemaldatud.

- Eesti meditsiinisüsteemile isikukaitsevahendite hankimisega tegeleva regionaalministri Jaak Aabi tellitud kaubast suurem osa pole Hiinast Eestisse jõudnud, kirjutas Eesti Ekspress. Esmaspäevase seisuga oli kõige nadim seis FFP3-maskidega. Nendest oli saabunud alla viie protsendi tellitust. Kinnastest ja kitlitest oli kohale jõudnud vaid iga viies (20 protsenti), kirurgilistest maskidest alla poole.

- Kui ujulate osas andis valitsus täna signaali, et 18. maist plaanitakse nende taasavamist, siis spaade osas valitseb endiselt selgusetus. Spaaliidu tegevjuht Aire Toffer rääkis Ärilehele, et spaahotelle ootas ränk hoop ainuüksi seetõttu, et kaks kolmandikku nende külastajatest on turistid, kelle liikumine üleilmse kriisi ajal piiratud. Tofferi sõnul võib valitsuse otsus jätta veekeskused suletuks anda spaahotellide selle suve külastusnumbritele veel täiendava löögi, kuna üle 90 protsendi inimesi tuleb nendesse just seetõttu, et seal on vee- ja saunakeskused. "Kui need on suletud, siis nad lihtsalt ei tule," märkis Toffer. Samas näiteks Lätis on veekeskused senini avatud.

- Peterburi Püha Georgi haigla intensiivraviosakonnas hukkus täna hommikul tulekahjus viis inimest, teatas eriolukordade ministeeriumi Peterburi peavalitsus. Hukkunud patsiendid olid hingamisaparaadi all ja raskes seisundis. Põleng sai alguse veidi pärast kella 6 hommikul, tuletõrjujad lokaliseerisid selle poole tunni jooksul ja kella 9.40-ks oli põleng täielikult kustutatud. Tulekahju võis põhjustada hingamisaparaadi süttimine või rike.

- Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi koroonatest oli positiivne, vahendas infoagentuur TASS. Haigestus ka tema abikaasa ning mõlemad viibivad haiglas. "Jah, ma olen haige ning saan vastavat ravi," sõnas Peskov. Ta lisas, et kohtus Putiniga viimati enam kui kuu aja eest. Mõlemad viibivad haiglas, kuid ütlevad, et enesetunne on paranev.