Eilse ja tänase päeva kokkuvõtted:

- Valitsus arutas täna kaitsemaskide kohustuslikuks muutmist eriolukorra lõpuni. Ettepaneku tegi riigihalduse minister Jaak Aab, kelle hinnangul on viimastel päevadel näha inimeste käitumises rohkem hoolimatust reeglite järgimisel. Riigihalduse ministri ettepanek muuta kaitsemaskid kohustuslikuks tõstatab küsimuse maskide kättesaadavusest. Näiteks maksis neljapäeval Apotheka apteegist ostetud pakk kümne madalaima kaitsekategooria maskiga (FFP1) üle 7 euro. Paljudele võivad säärase hinna juures kaitsevahendid ilmselt üle jõu käia. Samuti ei pruugi kõigil olla vahendeid ega võimalusi maskide ise meisterdamiseks. Loe rohkem!

- Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1551 COVID-19 viiruse testi, millest 33 proovi ehk 2,1 protsenti osutus positiivseks. Kokku on Eestis tänaseks tehtud 45 181 esmast testi, nendest 1592 ehk 3,5 protsenti on olnud positiivsed.

- 23. aprilli hommikuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 109 inimest, kellest seitse on juhitaval hingamisel. Haiglatest on väljakirjutatud 192 inimest. Ööpäeva jooksul suri Kuressaare haiglas ravil olnud 85 aastane naine. Kokku on Eestis koroonaviiruse tõttu surnud 45 inimest.

- Rahvastikuregistri andmetel on viimase 24 h jooksul lisandunud kõige rohkem positiivseid testitulemusi Harjumaal (12) ja Saaremaal (12). Kaks nakatunut lisandus Hiiu ja Ida-Viru maakondades. Vanuseliselt on kogu covid-19 levikuperioodi jooksul enim nakatunuid 55-59 aastaste hulgas.

- Statistik Krista Fischer ja füüsik Mario Kadastik tutvustasid täna värskeid koroonaviiruse leviku tulevikuprognoose, mis on tehtud praegu kehtivate piirangute ja haiglaandmete põhjal. Fischer ja Kadastik tegelevad ka niisuguste graafikute loomisega, mis püüavad modelleerida neid olukordi, mis tekivad erinevate piirangute leevendamisel, kuid need ei ole veel valmisjärgus ega kuigi täpsed. “Selleks on rohkem infot vaja, nagu kui palju hakkab lähikontakte piirangute leevendamisel juurde tulema,” märkis Fischer ja lisas, et nad vaatavad siinkohal maailma andmeid ja kasutavad võib-olla ka sotsiaalteadlaste abi.

- Haridus- ja teadusminister Mailis Reps vastas Delfi lugejate küsimustele, mis puudutasid nii distantsõpet, kontaktõpet, haridussüsteemi tulevikku, sisseastumiskatseid, lõpueksameid, ohutusmeetmeid, lasteaedu kui ülikoole. Loe kõiki küsimusi ja vastuseid siit!

- Tartu Ülikooli teadlased alustavad täna kuni kolm kuud kestvat uuringut, millega selgitatakse välja koroonaviiruse levimus Eestis nii viirushaiguse tunnustega kui ka sümptomiteta inimeste seas. Selleks küsitletakse ja kutsutakse koroonaviiruse suhtes testima vähemalt 16 000 eestimaalast juhuvalimi alusel. Loe rohkem!

- Eesti inimesi võib koroonapandeemiast tingitud eriolukorra järel oodata ees pidevast ohutundest tingitud stress ja väsimus, ent parimaks vastuseks sellele on proovida ka kõige raskemas olukorras olla teiste inimeste suhtes lahke ja toetav, leiab Tallinna ülikoolis psühholoogiaprofessor Aleksander Pulver intervjuus Fortele. Loe siit!

- Valitsuskomisjon kiitis heaks kriisist väljumise strateegia kava, mis esitatakse riigikogule ja partneritele ettepanekute tegemiseks. Valitsus plaanib strateegia kinnitada järgmisel nädalal. Kava täismahus siin.


Loe rohkem otseblogist!