Päeva kokkuvõte:

- Valitsuse fookus neil päevil on otsustada esimesi samme eriolukorrast väljatuleku osas. Eriolukorra valitsuskomisjon soovis esimesed sõnumid välja anda juba täna, kuid koosolek ning kohtumine teadusnõukojaga venis nii pikaks, et kõike ei jõutud läbi arutada. Arutelud jätkuvad homme. Teadusnõukoja sisend valitsusele oli täna: piirangute leevendamine võib kõne alla tulla, kuid väljaminek peab olema astmeline. Neljapäeval otsustakse valitsuses ka eriolukorra pikendamine - kas seda pikendatakse veel kaks nädalat või kuu aega. Kuid väljumisstrateegia ning eriolukorra pikendamine omavahel seotud ei ole. “Kindlasti ei saa olukorrast väljuda aga nii, et 2. mail on kõik läbi ja endine elu hakkab pihta. Soovitasime, et väljumine peaks olema astmeline ja riik peaks olema valmis vajadusel ka sammu tagasi astuma,” kommenteeris teadusnõukoda juhtiv professor Irja Lutsar.

- Tänase seisuga on Eestis koroonaviirus diagnoositud 1552 inimesel, ööpäevaga lisandus neid 17. Hommikuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 124 inimest, kellest üheksa on juhitaval hingamisel. Haiglaravi vajavate koroonapatsientide arv langes ööpäevaga nelja võrra, juhitaval hingamisel patsientide arv jäi samaks.

- Ööpäeva jooksul laekus info kolmest COVID-19 tõttu surnud inimesest: 80-aastane naine Ida-Viru Keskhaiglas, 73-aastane mees Kuressaare haiglas ja 99-aastane naine Saaremaa Südamekodus.

- Tänasest asuti järk-järgult taastama plaanilist ravi peaaegu kõigis Eesti haiglates peale Saaremaa. Alustati eriarstide vastuvõttudest, hambaravist ja muust taolisest. Rutiinsed tervisekontrollid jäävad hilisemaks. Ühe kaitsemeetmena ei tohi plaanilise raviga tegelev personal igapäevase töö käigus kokku puutuda COVID-19 patsientidega.

- Terviseameti peadirektor Merike Jürilo ütles täna Saaremaa vallavanema Madis Kallase tagasiastumist kommenteerides, et küsis eile Kallaselt otse, kas Terviseamet on see põhjus, miks võrkpallimatš Saaremaal korraldati. "Ta vastas väga kenasti, et tegemist on komplekse küsimusega ja põhjuseid on erinevaid," ütles Jürilo. "Ja selge on see, et ka Terviseamet on öelnud, et neid otsuseid tehti parima teadmise kohaselt sellel ajahetkel. Mitte keegi Euroopas, ei maailma tervishoiuorganisatsioonis ega Euroopa nakkustõrjekeskuses, ei olnud sel hetkel veel teadlikud selle viiruse virulentsusest."

- Terviseamet testis juhuvalimi alusel 753 koroonailminguteta tervishoiutöötajat ja nad kõik on terved. Valitsust nõustava teadusnõukogu juhi professor Irja Lutsari sõnul on neist ja ka muudest andmetest näha, et Eestis on nakatumise protsent suhteliselt väike.

- Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles pärast kohtumist pealinna koolijuhtidega ERR-ile, et koolides jätkatakse distantsõppega kooliaasta lõpuni ja see on ka koolide eelistus. Kui linnavalitsus otsustab, et kahe inimesega (õpetaja ja õpilane) kohapealsed konsultatsioonid ja järeleaitamistunnid on võimalikud, ei tehta seda koolidele kohustuslikuks.

- Forte kirjutas, et Eesti riigiasutustel puudub võimsatele infosüsteemidele vaatamata siiamaani hädavajalik informatsioon selle kohta, kes ja kui paljud on COVID-19 haigusest terveks saanud. "Tuleb tunnistada, et hetkel on puudu tehniline lahendus, mis edastaks info tervenenute kohta Terviseameti süsteemi. Seetõttu ei ole meil hetkel võimalik anda täpset infot tervenenute kohta," tunnistas Terviseameti pressiesindaja Fortele.

- Riigihalduse minister Jaak Aab kinnitas keskpäevasel pressikonverentsil, et kui sel nädalal jõuavad kohale viimased oodatavad saadetised, võib öelda, et Eestis on mai lõpuni olemas enamus isikukaitsevahendite varust.

- Rootsis registreeriti viimase ööpäevaga 185 koroonasurma. See on rekordiline number ööpäeva kohta, ent sealsed terviseeksperdid muretsemiseks põhjust ei näe ning viitavad, et statistika on ka veidi petlik. Rootsis on koroonaviiruse tõkestamise meetmed olnud võrreldes paljude teiste riikidega suhteliselt leebed ja kurssi pole muudetud. Riiklik epidemioloog Anders Wallensten sõnas täna ajakirjanikele, et vabatahtlikud piirangud jätkuvad veel mõnda aega ja ei tunta vajadust meetmeid kohustuslikuks muuta.

- Saksamaal jääb tänavu koroonaviiruse leviku tõttu ära traditsiooniline Oktoberfest, üks maailma kuulsamaid festivale. Saksamaal on suured rahvaüritused ametlikult keelatud 31. augustini. Kuigi Oktoberfest pidi algama sellest hiljem, teatas Baieri liidumaa peaminister Markus Söder täna, et festivali sel aastal ei toimu.

Loe rohkem otseblogist!