Senised olulisemad arengud:

- Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1576 COVID-19 viiruse testi, millest 25 proovi osutusid positiivseks. Kokku on Eestis tänaseks tehtud 37 594 uut testi, nendest 1459 ehk 3.9 protsenti on osutunud positiivseks. Hommikuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 129 inimest, kellest 11 on juhitaval hingamisel. Haiglatest on väljakirjutatud 145 inimest. Viimase ööpäeva jooksul suri Eestis COVID-19 tõttu Ida-Viru Keskhaiglas ravil olnud 91-aastane naine ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ravil olnud 77-aastane mees. Kokku on Eestis koroonaviiruse tõttu surnud 38 inimest. Kõige rohkem positiivseid teste laekus rahvastikuregistri andmete järgi Harjumaal (9) ja Saaremaal (6). Vaata rohkem siit!

- Täna ennelõunal teatas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu, et EKRE esimees Mart Helme on otsustanud ta ministriametist tagasi kutsuda. Karu ei olnud EKRE liige. Rahandusminister Martin Helme tänas ühismeedias Kaimar Karu tehtud töö eest. Ta kirjutas, et "paraku ei tekkinud temal ja erakonnal viimase poole aasta jooksul töist ja usalduslikku suhet. Ei tekkinud ka meeskonda ülejäänud ministrite delegatsiooniga." Päeva jooksul selgus, et Karu asemele tuuakse tänase siseministri ja erakonna esimehe Mart Helme nõunik, avaliku sektori töös kogenud Raul Siem. Loe ka tulevase ministri värsket usutlust Ärilehele.

- Politoloog Tõnis Saarts ütleb Delfi erisaates, et võitjad selguvad hiljem, eeldatavasti alles pärast majanduskriisi, kus erakondadel on selge võimalus ideoloogiliselt eristuda. Koroonaga kui tervisealase kriisiga tegelemises erimeelsusi koalitsioonis ega opositsioonis ei paista olevat. Kuula Erisaadet täismahus siit!

- Peaminister Jüri Ratas teatas täna, et Eesti on ületamas viiruse leviku küüru ja järgmisel nädalal võib hakata rääkima piirangute järk-järgulisest leevendamisest. Tartu Ülikooli biostatistika vanemteaduri Krista Fischeri sõnul tuleb täpsustada, mida küüru all mõeldakse, sest epidemioloogias tähendab küür seda, et enamus rahvast on nakatunud ja käes on karjaimmuunsus. “Sellist küüru Eestis pole,” selgitas ta. “Ja kui hakata piiranguid leevendama, siis on paratamatu, et tuleb jälle teatud nakatumiste kasv. Siis on küsimus, kuidas seda kasvu kontrolli all hoida.” Ta lisas, et piirangute leevendamist tuleks vaadata regionaalselt, sest on maakondi, kus juhtumeid on vähem, samas Harjumaal tuvastatakse igapäevaselt päris palju uusi juhtumeid. Loe ka viroloog Andres Meritsa arvamust piirangute lõdvendamise kohta!

- Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Heremi otsusel saadetakse 2019. aastal teenistust alustanud ajateenijad ennetähtaegselt reservi. Enamik ajateenijaid pääsevad reservi 15. maiks, sõltuvalt väljaõppekavadest võidakse osa ajateenijaid reservi arvata mõni päev varem või hiljem. Loe rohkem siit!

- Tartu ülikooli ühiselamu kuue elaniku Covid-19 proovid osutusid positiivseks, ühiselamu on suletud ja esmajärjekorras asutakse testima 42 sama korruse elanikku. Terviseamet arvestab ligikaudu 200 testi tegemise vajadusega. Tartu kiirabi infektsioonivolinikud on haigestunuid ja nende kontaktseid juhendanud haigusega toime tulemiseks ja nakkuse leviku peatamiseks. Terviseamet on teavitanud üliõpilasküla, juhendanud ühiselamu personali desinfitseerimisel ning jaganud neile isikukaitsevahendeid nakatumise ärahoidmiseks. Loe lähemalt siit!

- Venemaal registreeriti viimase ööpäevaga 4069 uut koroonaviirusega nakatunut ja nakatumisjuhtumite üldarv kasvas 32 007 inimeseni, teatas koroonaviiruse infokeskuse esindaja Aleksandr Mjasnikov. Viimase ööpäevaga paranes 286 patsienti. Haiglatest on kokku välja kirjutatud 2590 inimest, teatas Mjasnikov, vahendab Interfax. Covid-19-sse on Venemaal kokku surnud 273 inimest ja viimase ööpäevaga suri 41 inimest.

- Rootsi parlament kiitis eile heaks seaduse, mille järgi saab valitsus varasemast suuremad volitused koroonaviiruse vastu võitlemisel. Uue seaduse järgi võib peaminister Stefan Löfveni juhitav valitsus näiteks sulgeda kaubanduskeskusi, baare, restorane, ööklubisid ja kohvikuid. Lisaks sellele võidakse koroonaviiruse levimise ohjeldamiseks sulgeda ka spordisaale ja muid spordiga tegelemise kohti ning raamatukogusid ja muuseume. Seadus tekitab võimaluse ka lennu- ja raudteejaamade sulgemiseks ja transpordipiiranguteks ning muudeks sama iseloomuga piiranguteks, näiteks avalike kogunemiste keelamiseks, vahendab Yle Uutiset.


Loe rohkem otseblogist!