Olulisemad arengud:

- Viimase ööpäeva jooksul tuvastati Eestis koroonaviirus 16 inimesel, millega diagnoositud nakatunute koguarv kasvas 1528-ni. Tänahommikuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 125 inimest, kellest 10 on juhitaval hingamisel. Haiglatest on väljakirjutatud 164 inimest. Haiglaravi vajavate patsientide hulk kasvas ööpäevaga kolme võrra.

- Viimase ööpäeva jooksul suri Eestis COVID-19 tõttu Ida-Viru Keskhaiglas ravil viibinud 86-aastane mees ja Kuressaare Haiglas ravil olnud 83-aastane mees. Kokku on Eestis koroonaviiruse tõttu surnud 40 inimest.

- Terviseameti Põhja regiooni juht Ester Öpik ütles täna ERRile, et 10 protsenti diagnoositud COVID-19 nakatunutest on õppurid, mistõttu tuleks peredel algaval koolivaheajal piirangutest kindlasti kinni pidada. "10 protsenti nakatunutest on koolilapsed, ehk nad võivad olla viiruse edasikandjad," ütles ta. Terviseameti pressiesindaja Simmo Saar täpsustas õhtul Delfile, et hinnanguliselt 10 protsenti diagnoositud nakatunutest on üliõpilased ja õpilased kokku. "Kooliõpilaste protsent on tegelikkuses neli," ütles Saar.

- Terviseameti Põhja regiooni juht Öpik märkis ühtlasi, et koroonaviirusesse nakatunute seas on juhitaval hingamisel olnud patsiendid vanuses 55 kuni 77 eluaastat. Tema sõnul on 33 surmajuhtumist viiel juhul patsient olnud juhitaval hingamisel.

- Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles nädalavahetusel Delfile, et mitmed koroonaviiruse tõttu kehtestatud piirangud jäävad jõusse isegi siis, kui eriolukord lõppeb - selle pikendamise üle otsustatakse tuleval nädalal.

"Väga paljud piirangud ja reeglid jäävad kehtima või kehtivad kauem kui eriolukord," ütles Kiik. "Tõenäoliselt võivad osa neist kesta veel kuid, näiteks avalike ürituste korraldamise piirangud. Samamoodi erinevad hügieeni tagamise nõuded, desinfitseerimise võimekuse tagamise nõuded. Hooldekodused hoiame ka edaspidi, kas just külastuste lauskeelde, aga vähemalt tungivat soovitust neid vältida," sõnas ta. Loe edasi siit!

- Terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht dr Arkadi Popov ütles laupäeval pressikonverentsil, et tavainimese jaoks veel suurt muutust elukorralduses ei tule. "Tegelikult ega me ei leevendagi midagi - me ei räägi sellest, et tohib minna tänavale ja sotsialiseeruda. Me räägime ainult plaanilise ravi osaliselt taastamisest," ütles Popov. "Me peame sellele olukorrale väga-väga ettevaatlikult lähenema ning järske muutusi me siin teha ei saa." Vaata pikemat usutlust siit!

- Professor Irja Lutsar ütles aga Eesti Päevalehele, et ilmselt peame koroonaviirusega leidma kompromissi. "Minu meelest ei ole päris õige minna viiruse eest keldrisse ja oodata seal nurgas, millal viirus ära läheb. Peame ilmselt leidma selle viirusega kompromissi. Kuidas saame oma elu edasi elada? Tundus, et Singapuri stsenaarium oli päris hea, kuni neil puhang tööliste seas lahti lõi: kui keegi nakatub, siis võtame need inimesed rajalt maha ja jälgime nende kontakte väga hoolega ning ei lase viirusel ühiskonda minna. Just vanemate inimesteni minna," leidis Lutsar. Vaata pikemat intervjuud siit!

- Tartu ülikooli Raatuse tänava ühiselamus tuvastatud nakatunute arv kasvas 16-ni. Eriolukorra juhi, peaminister Jüri Ratase otsusega karantiini pandud ühiselamus jätkati täna elanike testimist ning neid tulemusi on oodata homme. Terviseameti andmetel võis haigus ühiselamus levima hakata seal peetud suurelt ühispeolt, mis toimus 9. aprillil - eriolukorra ajal.

Loe rohkem otseblogist!