Päeva olulisemad sündmused:

- Valitsus avaldas täna piirangute leevendamise ajakava, milles kajastuvad ka mõned seni avaldamata uudised: 1. juunist võib avada meelelahutuskohad kaubanduskeskustes ja mujal (mänguväljakud, mängutoad, piljardi- ja keeglisaalid jmt), veekeskused, spaad ja saunad ning leevendatakse külastus- ja liikumispiiranguid hooldusasutustes, haiglates, varjupaikades ja turvakodudes, 12. juunist on lubatud lastelaagrid.

Homsest ehk 15. maist on lubatud taastada õppetegevust koolides ja korraldada autokinosid ja -kontserte. Esmaspäevast ehk 18. maist on lubatud avalikud koosolekud, spordi- ja jõusaalide ning ujulate avamine treeninguteks, spordivõistluste korraldamine eritingimustel, külastused kinnipidamisasutustest.

- COVID-19 tõttu haiglaravi vajavate patsientide hulk Eestis püsib kuuendat päeva samas suurusjärgus - täna hommikuse seisuga vajas haiglaravi 44 inimest, neist 5 on juhitaval hingamisel. Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1044 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 7 ehk 0,7 protsenti osutusid positiivseks.

- Alates tänasest taastub osaliselt reisijate liiklus Tallinn-Helsingi liini laevadel tööreisideks või muul vältimatul põhjusel. Turismireisid pole endiselt lubatud. Tallinn-Helsingi liinil teenindavad reisijaid Tallinki laevad Megastar ja Star, Viking Line laev Gabriella ja Eckerö Line laev Finlandia. Loe rohkem!

- Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles usutluses ERRile, et juhul, kui koroonaviiruse laine peaks sügisel tagasi tulema, tahab valitsus Eesti vähem kinni panna kui sel kevadel. "Tänase tarkusega, kui peaks tekkima kevadisele sarnane puhang, on meil võimalik teha otsuseid oluliselt paindlikumalt, vaadata erinevaid haridusasutusi eraldi, piirkondi eraldi, ka kaubanduskeskuste puhul kasutada erinevaid usaldusmeetmeid, on see laiem isikukaitsevahendite kasutamine, külastajate arvu piirang poes, desovahendite olemasolu... Et saavutada sama tulemus, teiste vahenditega ja ettevõtlussektorit vähem koormates. Praegu ei olnud see võimalik, sügisel loodetavasti on," ütles Kiik ERRile.

- Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) eriolukordade direktor dr Mike Ryan hoiatas kolmapäeval, et koroonaviirus ei pruugi kunagi kaduda. „On tähtis öelda välja järgmist: see viirus võib muutuda lihtsalt järjekordseks endeemiliseks viiruseks meie kogukondades ja see viirus ei pruugi kunagi kaduda,” ütles Ryan virtuaalsel pressikonverentsil Genfist. „HIV ei ole kadunud, aga me oleme selle viirusega leppinud.” Loe rohkem!

- Eesti valitsuse kesine panus teadusrahastusse joonistus koroonakriisi ajal selgelt välja. Pärast kriisi puhkemist andis õige pea tunda, et Eestis pole epideemiate modelleerimise töörühma, ja seda osa pidid täitma teised. Loe rohkem!

- COVID-19 kriisi tõttu on löögi alla sattunud konstitutsioonilise demokraatia põhimõtted, eriti õigusriigi põhimõte. Ajutisena mõeldud eriolukord võib lahjemal kujul jääda kestma igavesti, hoiatas endine riigikohtu esimees Uno Lõhmus. Loe rohkem!