Tänased olulisemad arengud (uueneb jooksvalt):

- Soome peaminister Sanna Marin teatas täna, et valitsus otsustas esialgu kuni 13. aprillini välja kuulutada eriolukorra ja alustada piiride sulgemist välismaalastele, va kaubaveoks. Avalikud kogunemised, kus on rohkem kui 10 inimest, keelatakse. Samuti suletakse muuseumid, teatrid, kultuurimajad, raamatukogud, arhiivid, hobide ja sportimisega seotud kohad ning muud klubilise tegevuse ruumid. Lasteaiad võivad jääda avatuks.

- Välismaal viibivaid soomlasi kutsutakse üles viivitamatult kodumaale naasma, kus neil aga tuleb seejärel kaks nädalat karantiinis viibida. Valitsus kutsub ühtlasi üles vältima igasugust välismaale reismist.

- Täna õhtul teatasid piiride sulgemisest välismaalastele ka Venemaa, Hispaania, Prantsusmaa ja Kanada.

- Esmaspäeva, 16. märtsi keskpäeva seisuga on Eestis tuvastatud vähemalt 205 inimest, kes on koroonaviirusesse nakatunud. Pühapäeva õhtul oli see number 171. Alates 31. jaanuarist on Eestis kokku tehtud 1387 COVID-19 testi. Tõenäoliselt on nakatanud inimeste arv suurem ning viiruse kohapealset levikut arvestades lisandub kindlasti veel haigestunuid, arvab terviseamet.

- Valitsus teatas ka, et välisministeerium peatab alates 17. märtsist 2020 koroonaviiruse leviku tõttu ajutiselt Schengeni viisa ning Eesti pikaajalise viisa taotluste vastuvõtmise nii Eesti esindustes kui ka viisakeskustes. Erandkorras võib viisat taotleda humanitaarkaalutlustel (lähisugulase haigus, matus), kauba või tooraine transpordiks, tervishoiu- või muude hädaolukorra lahendamiseks vajalike teenuste osutamiseks, ning need, kelle vanem, laps või abikaasa on Eesti kodanik, Eesti elamisluba või elamisõigust omav isik. Juba väljastatud ning kehtivate viisadega eriolukorra ajal Eestisse siseneda ei saa.

- Valitsuse eriolukorra kehtestamise otsuse tõttu on alates tänasest, 16. märtsist kõik Eesti haridusasutused, välja arvatud lasteaiad suletud ning lähevad üle distantsõppele. Iga kahe nädala järel hinnatakse olukorda ja tehakse otsus distantsõppe perioodi pikendamise vajalikkuse kohta. Otsus puudutab ka treeninguid ja huviringe. Paraku oli juba hommikust alates paljudel probleeme eKooli sisse pääsemisega.

- Riik avas tänasest eriolukorras käitumisjuhiste saamiseks uue tasuta infotelefoni - number on 1247.

- Esmaspäeval hakkas levima ka aktiivselt valeinfo, mille kohaselt oleks justkui valitsusel plaanis terve Tallinn blokeerida. Selle info on peaminister, valitsus ja jõustruktuurid ühemõtteliselt ümber lükanud ning peaminister Jüri Ratas rõhutas, et valeinfo levitamine praeguses olukorras on karistatav.

- Terviseamet teatas, et arvestades viiruse kasvavat levikut ei peeta enam otstarbekaks kergemate viirushaiguse tunnustega patsientide testimist, tervishoiuteenuse ressursside säästmiseks ja elutähtsate teenuste tagamiseks keskendutakse riskirühmadele, tervishoiutöötajatele ja teistele elutähtsaid teenuseid osutavatele inimestele. Tervishoiusüsteem on üle viidud teisele valmisoleku tasemele, mille kohaselt saavad raviasutused plaanilise ravi edasi lükata.

- Seoses eriolukorraga saavad haigestunud või hoolduslehte vajavad töötavad inimesed selle patsiendiportaalis digilugu.ee tänasest ka ise avada. Endiselt võib küll helistada ka perearstile, kuid nende töökoormuse järsu tõusu tõttu võib kontakti saamine olla raskendatud. Patsiendiportaali sisestatud teade edastatakse haigekassale, tööandjale ja perearstile. Haigus- või hooldusleht avatakse siis automaatselt. Inimesele helistatakse perearstikeskusest hiljemalt nädala jooksul, et tema tervislikku seisukorda ja võimalikke sümptomeid täpsustada.

- Viiruse levik meie riigis saab olema laiaulatuslik ja see on vältimatu. Et viiruse levikut tõkestada, oleme inimestele öelnud, et vältige rahvarohkeid kohti ja vähendage kontakte teiste inimestega, rõhutab Terviseamet.

- Seoses koroonaviirusega, mis on totaalselt halvanud ka rahvusvahelise transpordi, on mööda laia maailma kodumaale naasmist ootamas sadu, kui mitte tuhandeid eestlasi. Kirjutage meile oma üleelamistest vihje@delfi.ee.

- Maailmas on tuvastatud haigusjuhtude arv kerkinud üle 170 000. Surmajuhtumite arv on kerkinud maailmas üle 6500, uusi nakatunuid lisandus ööpäevaga 2450. Viiruse on seljatanud üle 77 000 inimese.


Jälgi otseblogi: