Eilsed olulisemad sündmused:

Eesti liitus ootamatult Euroopa riikidega, kes teavitasid Euroopa Nõukogu, et aktiveerisid inimõiguste konventsiooni artikli 15, mis annab võimaluse piirata osaliselt usu-, sõna- või muid vabadusi.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles ERRile antud usutluses, et koroonakriisi lahendamisel võib riigil tekkida vajadus võtta kasutusele meetmeid, mis piiravad konventsioonis tagatud õigusi.

Osa Ida-Euroopa riike on aktiveerinud koroonakriisis inimõiguste konventsiooni artikli 15, kus seisab: "Sõja ajal või muus hädaolukorras, mis ohustab rahva eluvõimet, võib konventsiooniosaline võtta kasutusele meetmeid, millega ta peatab konventsiooniga võetud kohustuste täitmise ulatuses, mis on olukorra tõsiduse tõttu vältimatult vajalik, tingimusel et meetmed ei ole vastuolus tema teiste rahvusvahelise õiguse järgsete kohustustega."

See tähendab, et kui Euroopa Nõukogu liikmesriik annab nõukogu peasekretärile teada selle artikli ellurakendamisest, siis on riigil võimalus piirata osaliselt usu-, sõna- või muid vabadusi.

Kuna artikli 15 käivitamisest on teatanud riigid, kus õiguste järgimine on saanud kriitikat, tekib küsimus, miks seda tegid ka Eesti ja Läti.

Reinsalu sõnul on eeldus teiste inimõiguste teostamiseks õigus elule ja riigid peavad seda õigust kaitsma. “Järelikult tuleb selleks ette võtta asjakohaseid meetmeid,” ütles ta. “Vabaduste piiramisele on alternatiiv, selle ütles hästi välja Leedu tervishoiuminister: alternatiiv on looduslik valik.”

Terviseameti teatel tuvastati veel 22 Saaremaa Südamekodu elanikul ja kolmel töötajal koroonaviirus. Pärast kahelt hooldekodu elanikult koroonaviiruse tuvastamist võeti eile võeti viiruse proovid nii ülejäänud 38 Saaremaa Südamekodu elanikult kui sel ajal hooldekodus viibinud töötajatelt. Täna õhtul selgunud tulemuste kohaselt osutusid positiivseks 22 hooldekodu elaniku ja kolme töötaja analüüsid, vahendas Terviseamet. Hooldekodus oli eilse seisuga kokku 40 elanikku.

Hea uudis: Eesti elanikud on hakanud rohkem pingutama, et koroonaviiruse levikut pidurdada. Vaid neli protsenti inimestest ei näe mingit mõjuvat põhjust kodus püsimiseks, selgub Turu-uuringute AS-i tehtud värskest küsitlusest. Pool Eesti elanikest ütleb, et nad on võrreldes eriolukorra esimese nädalaga hakanud rohkem pingutama. Täielikus isolatsioonis püsib 7, kodus püsib nind vaid erandkorras väljub 59, endiselt käib palju väljas, aga püüab rahvarohkeid kohti vältida 31 protsenti küsitletutest.

Terviseameti hommikuste andmete järgi on Eestis ametlik koroonaviirusesse haigestunute number kerkinud 37 võrra - 575-ni. Haiglaravi vajavate nakatunute arv kerkis hommikuste andmete järgi 40-le (kuus rohkem võrreldes eelmise õhtuga). Intensiivravi vajas seitse haigestunut.

Tänasest kehtisid Eestis täiendavad piirangud avalike kohtade lahtiolekule: sulgeda tuli kaubanduskeskused, välja arvatud seal asuvad toidupoed, apteegid, telekommunikatsiooni ettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakiautomaadid, postkontorid ning kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel. Avatuks jäid siiski ka mõned kaubanduskeskustes asunud poed, kel võimalus teha endale otsesissepääs õuest.

Seadus venib segastel põhjustel: veel paar päeva tagasi lootis rahandusminister Martin Helme kriisi leevendamiseks mõeldud lisaeelarve järgmisel nädalal riigikokku saata, täna aga rääkisid nii tema kui ka riigikogu esimees Henn Põlluaas Delfile, et see lükkub edasi, sest parlament ei tule istungivabal nädalal kokku. Delfis ilmunud uudise peale ruttasid nii Reformierakonna, sotside kui ka Keskerakonna esindajad õhtul kinnitama, et on valmis kogunema, millal iganes vaja. "Tõsiasi on aga see, et valitsus ei saa lisaeelarvet valmis enne 1. aprilli," kommenteeris Reformierakonna juht Kaja Kallas.

Politsei on suurendatud jõududega asunud kontrollima, et eriolukorras valitsuse kehtestatud karmimatest liikumispiirangutest kinni peetaks. Kambakesi kogunemised saadetakse laiali ja tehakse usinalt teavitustööd, miks piirangud vajalikud on. Jätkatakse ka autodest ruuporitega teavituse jagamist. Nädalavahetusel on politsei lubanud silma peal hoida ka sellel, et rabades ja metsaradadel inimesed liiga suurtes hulkades ei koguneks.

Soome valitsus teatas, et isoleerib alates tänasest koroonaviiruse leviku tõkestamiseks Helsingi ja seda ümbritseva Uusimaa regiooni ülejäänud riigist. Piirangud jõustusid täna ja jäävad kehtima 19. aprillini. Valitsuse teatel on liikumine Uusimaalt välja või sisse lubatud avaliku võimu teostamiseks, kaubanduse, äri või kutsealal tegutsemiseks ning seadusest tuleneva kohustuse täitmiseks.

Itaalias suri viimase ööpäeva jooksul 969 inimest, mis on seal seni suurim hukkunute arv ühe ööpäeva jooksul. See tähendab, et vahepeal veidi kahanevat trendi näidanud numbrid on pöördunud taas kurvemaks. Kokku on maailmas koroonaviirusesse nakatunute ametlik arv jõudnud õhtuse seisuga pea 600 000 juurde, suurim hulk (üle 13 000) lisandus ööpäevaga USA-s.