Täna vastas Marine Le Pen koos Itaalia Liiga esindaja Manuel Vescovi, Põlissoomlaste esindaja Olli Kotro ning EKRE aseesimees Jaak Madisoniga pressikonverentsil ajakirjanike küsimustele. Le Pen rõhus, et nende erakond ei otsi Europarlamenti endale kloone, hoopis liitlasi, kellel on mõned sarnased ideed.

Pressikonverentsil tõi Le Pen välja, et teda kujutatakse Vene satelliidina, kuigi Prantsuse Rahvarinne loodi võitluses kommunismi vastu. Ta lisas, et Euroopas peaks praegu tegelema islamiäärmusliku terrorismi vastu võitlemisega. “See ohustab mitte vaid prantslaste, vaid meie kõigi elusid,” märkis ta.

Europarlamendis plaanitava fraktsiooni loomise kohta kostis Le Pen, et EKREl ning Rahvarindel on mitu sarnast kokkupuutepunkti. “Sarnasuseks on suveräänsus, demokraatia ja Euroopa rahvaste valikute austamine.” Le Pen rõhutas, et iga riik peaks saama ise otsustada, keda ja mis tingimustel riiki vastu võtta. “Alati tuleb mõelda oma riigi huvidele. Prantsusmaal on kuus miljonit töötut. Nende kodumaa on üks Prantsusmaa, neil pole mujale minna. Mina ei võitle rändava maailma eest,” selgitas ta. Le Pen võrdles riigipiiri nahaga. “Positiivne peab läbi tulema ja kinni pidama toksilise. Piir on filter, mitte sein.”

Kanal 2 reporter uuris, miks ei tunnista Le Pen Krimmi okupeerimist Venemaa poolt ja miks on Rahvarinne sõltuv Putini Venemaast. “Proua, kogu austuse juures, mida te minu vastu üles ei näita, leian, et Teie küsimus on solvang,” vastas Le Pen. Rahvarinne on patriootlik erakond, mis on võidelnud iseseisvuse eest. “Ja nüüd küsida, kas oleme teise riigivõimu all, see on ju uskumatu solvang. Ma ei vannu alla ühelegi välisele jõule. Mina kaitsen oma riigi huve. Järgmisena seisan Euroopa huvide eest, mida hävitab Euroopa Liit,” lisas ta.

Le Pen lisas, et on vale, et erakond saab Venemaalt raha. “Võtame pankadelt laenu, et rahastada oma poliitilist tegevust. Mitte ükski Prantsuse ega Euroopa pank meile laenu ei andnud, seega andsime taotlused sisse ka paljudesse teistesse riikidesse. Juhtus nii, et Tšehhi-Vene pank andis meile laenu,” selgitas ta otsuse tagamaid.

EKRE aseesimees Jaak Madison oli häiritud asjaolust, et ajakirjanikud pärisid Le Peni ja Venemaa suhete kohta. Ta kritiseeris ka Eesti ajakirjandusõpet.


Pärast kella 13 algas Mustpeade majas valitud erakonnaliikmete ja teiste külalistega kõnekoosolek, kus osalevad lisaks Le Penile Põlissoomlaste ja Taani Rahvapartei esindajad.

Allpool selle avalik osa, mida EKRE ise üle kandis:

Kell 15 peeti samas kohas pressikonverents.