Viimased olulisemad sündmused ja teemad:

- Tänase seisuga seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 48 inimest (-10 ööpäevaga), neist 5 on juhitaval hingamisel. Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 954 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 8 ehk 0,8 protsenti osutusid positiivseks. Loe rohkem!

- Laupäevane soe ilm meelitas sadu pealinlasi Telliskivi Loomelinnakusse ja vanalinna nautima päikesepaistet ja erinevate söögikohtade väliterrasse. Kui enamikes kohtades olid toolid ja lauad paigutatud ohutusse kaugusesse, siis mitmes restoranis nautisid toite ja jooke juba suuremad seltskonnad. Videoreportaaži sellest, milline melu käis täna pealinnas, on võimalik vaadata siit!

- Politsei jaoks möödus 9. mai tähistamine Põhja prefektuuri Kesklinna jaoskonna juhi Kaido Saarniidu sõnutsi rahulikult. "Sel korral külastas 9. mail kalmistut hinnanguliselt kokku kuni viis tuhat inimest, mis on umbes kaheksa korda vähem kui eelmisel aastal. Suuremaid kogunemisi ega korrarikkumisi toime ei pandud," ütles Saarniit. Politseiametnikud tuvastasid ühe keelualas drooni lennutanud inimese ja võtsid lennuvahendi hoiule. "2+2 reegli osas tegid politsei- ja terviseametnikud ning kohaliku omavalitsuse esindajad selgitustööd mõnele inimesele. Suurem osa inimesi käisid kalmistul pereringis ega jäänud kalmistule kogunema, vaid lahkusid pärast eesmärgipärast külastust, mis on eriolukorras enda ja teiste tervise hoidmiseks igati mõistlik käitumine," lisas Saarniit.

- USA postiteenistus(USPS) ei võta praegu vastu saadetisi, mis on adresseeritud Eestisse, kuna reisilennukite lendude arvu on oluliselt kärbitud ja siht- või transiitriikide postiteenistute töö on samuti häiritud. USA postiteenistus tõi kodulehel välja lisaks Eestile veel 110 riiki, kuhu nad saadetisi praegu vastu ei võta. Ühtegi teist Euroopa Liidu riiki nende seas peale Eesti pole. Postiteenistus palub inimestel mitte tuua postkontoritesse neid pakke ja kirju, mis peaksid ühte 111 riigist minema.

- Belgia ettevõtja ja coach Jan Lagast ütles intervjuus Ärilehele, et koroonaviiruse põhjustatud kriisist taastumiseks kulub vähemalt kolm aastat. Samas on tema hinnangul Eestil võimalik sellest kergemini pääseda, kui riik mängib oma tugevustele. Ühe tugevusena tõi ta välja Eesti digitaalsuse ja idufirmad. Loe rohkem!

- Rootsi viroloogiaprofessor ja endine peaepidemioloog Johan Giesecke ütles ajalehele Dagens Nyheter, et Rootsi olukord on maailma parim, sest see on viiruse ületamisel teistest riikidest ees. "Teised riigid jõuavad aasta jooksul Rootsile koroonasurmades järele," leidis ta naaberriikide olukorda kommenteerides. "Need riigid, kus on olnud karm karantiin ja vähe surmajuhtumeid, seal hakkavad surmad kasvama sügisel, talvel või järgmisel aastal, sõltuvalt sellest, kui kiiresti nad termostaati keeravad," ütles Giesecke. Loe rohkem!

- Soome teadlastel on õnnestunud valmis saada paljutõotav vaktsiin, mida võiks hakata testima umbes kuue nädala jooksul, ent neid paneb muretsema valitsuse vähene soov teemaga tegeleda. Professor Saksela sõnul on nende meeskonna eesmärgiks luua see "Linuxi põhimõttel", mis tähendab, et vaktsiini ei patendita ja see saab olema vabalt kättesaadav. Loe rohkem!

- Euroopa Liidu riikidel tuleks alustada sisepiiridel kehtivate piirangute kaotamist, et päästa osa suvisest turismihooajast, soovitab Euroopa Komisjon Reutersi teatel järgmisel nädalal. "Kuni vaktsiini või ravi leidmiseni tuleb reisimise ja turismi vajadusi ja eeliseid kaaluda viiruse leviku taas hõlbustamise võimalike riskide suhtes... mis võib tähendada ka piirangute taaskehtestamist," seisis eelnõudokumendis. Loe rohkem!