Olulisemad arengud:

- Eile analüüsiti Eestis 2018 COVID-19 viiruse testi, millest 2,6 protsenti ehk 53 proovi osutusid positiivseks. Ööpäevaga kahanes haiglaravil olevate inimeste arv seitsme võrra ning surmajuhte ei lisandunud. Enim nakatunuid tuli juurde Harjumaal (33). Loe rohkem siit!

- Peaminister Jüri Ratas teatas reede õhtul, et Eesti on ületamas viiruse leviku küüru ja järgmisel nädalal võib hakata rääkima piirangute järk-järgulisest leevendamisest. "Oleme jõudnud pöördepunkti: esimest korda on kriisi algusest saati on nakatunute arv terve nädala jooksul langenud. Me oleme murdepunktis ning saame järgmise nädala jooksul hakata üha enam rääkima piirangute leevendamisest," ütles Ratas videopöördumises. Kogu pöördumine saadaval siin.

- Terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht dr Arkadi Popov hoiatas aga eilsel pressikonverentsil, et tavainimese jaoks veel suurt muutust elukorralduses ei tule. "Tegelikult ega me ei leevendagi midagi - me ei räägi sellest, et tohib minna tänavale ja sotsialiseeruda. Me räägime ainult plaanilise ravi osaliselt taastamisest ning muide ka siin me lähtume ennekõike ohutusest, et patsiendid ja meedikud jääksid terveks," ütles Popov. "Me peame lähenema sellele olukorrale väga-väga ettevaatlikult ning järske muutusi me siin teha ei saa." Vaata pikemat usutlust siit!

- TV3 vahendas eile oma uudistes videolõiku sellest, kuidas bussi ootav noorteseltskond sattus korravalvuritega rüselusse. "Kas on selge," küsisi politseinik. "Ei ole," vastas korrale kutsutud nooruk. Politsei otsustas noormehe kaasa võtta, mille peale puhkes rüselus. Politsei võtab koroonaviiruse takistamiseks kehtestatud koosviibimise piirangute jõustamist tõsiselt, nähtub TV3 uudistlõigust. Eile õhtul reageeriti suurte jõududega Läänemaal Taeblas, kus noored olid bussipeatusesse kogunenud. Vaata videot siit!

- President Toomas Hendrik Ilves tegi üleeile hilisõhtul ühismeediasse mõned üsna karmikõlalised postitused, kus juhtis tähelepanu Jüri Ratase võimetusele valitsust juhtida ning nimetas eile vallandatud Kaimar Karu "pea ainsaks mõistlikuks ministriks valitsuses". Rohkem siit!

- Professor Irja Lutsar ütles intervjuus Eesti Päevalehele, et ilmselt peame koroonaviirusega leidma kompromissi. "Minu meelest ei ole päris õige minna viiruse eest keldrisse ja oodata seal nurgas, millal viirus ära läheb. Peame ilmselt leidma selle viirusega kompromissi. Kuidas saame oma elu edasi elada? Tundus, et Singapuri stsenaarium oli päris hea, kuni neil puhang tööliste seas lahti lõi: kui keegi nakatub, siis võtame need inimesed rajalt maha ja jälgime nende kontakte väga hoolega ning ei lase viirusel ühiskonda minna. Just vanemate inimesteni minna. Kas nüüd vanemate inimeste isoleerimine ühiskonnast terveks aastaks on ka vanematele inimestele kasulik? Siin ma jään jällegi eriarvamusele," leidis Lutsar. Kogu intervjuu saadaval siin.

- Koroona on muutnud palju: nii linna- kui ka maastikupilti kaunistavad teadaanded, mille alusel palutakse Eesti rahval kodus püsida ning näiteks Laulasmaa spaa basseinid ja mullivannid on nukrameelselt ilma vuliseva veeta. Mis aga muutunud pole: inimesed käivad endiselt murdu looduskaunites paikades, vilistades valitsuse nõuannetele ning luues sedasi ohu viiruse edasiseks levikuks, selgus täna siis, kui Delfi fotograaf käis toimuvat uurimas. Pildid siin!

- Valitsuse kriisikomisjon otsustas reedel, et kui nädalavahetusel nakatunute ja haiglaravi vajavate inimeste arv hüppeliselt ei kasva, otsustatakse tuleva nädala algul plaaniline ravi vähemalt osaliselt taastada.

Loe rohkem otseblogist!