Olulisemad sündmused:

Läti peaminister Krisjanis Karins teatas sotsiaalmeedias, et Balti riikide peaministrid on kokku leppinud Balti sisepiiride avamises. Karins teatas, et koroonaviiruse leviku kontrolli alla saamisest tingituna on ta kõnelenud Eesti peaministri Jüri Ratase ja Leedu ametikaaslase Saulius Skvernelisega ning saanud kokkuleppele, et piirid Eesti, Läti ja Leedu vahel saavad avatuks 15. maist alates. Väljaspoolt Baltikumi saabujatele jääb kehtima reegel: ületades piiri on reisijal kohustus olla 14 päeva isolatsioonis. Jüri Ratas kinnitas samuti kokkulepitut ning lisas, et detaile piiride avamise osas täpsustab lähipäevil välisministritest koosnev töörühm.

Tallinna linnavalitsus kinnitas täna eriolukorrast väljumise kava, mille kohaselt alustatakse koroonaviiruse leviku tõttu kehtestatud piirangute leevendamisega uuest nädalast esmalt õuetegevuste osas. 18. mail lisanduvad leevendused vahetult isikutevahelistele teenustele ja tegevustele ning 1. juunist taastab linn eakatele suunatud huvitegevused:
11. maist alustatakse Tallinnas välijõulinnakute, staadionide, mänguväljakute, välirulaparkide ja koerte jalutusväljakute avamisega. Kuni kümnestele gruppidele avatakse välitreeninguteks linna spordibaaside välistaadionid ja väljakud. Samuti avatakse kontaktivabalt sõudebaas ja botaanikaaia väliala. Koolidel on esmaspäevast võimalus avada koolistaadionid. Samuti on võimalus esmaspäevast kontaktivabalt tagastada keskraamatukogust laenutatud raamatuid.
18. maist avatakse keskraamatukogu filiaalid ja muuseumid, linnaarhiiv ja perekonnaseisuamet ning botaanikaia siseruumid. Loomaaia välialale pääseb 19. maist, siseruumid avatakse külastajatele 1. juunist.
Tallinna koolides ja huvikoolides toimub õppeaasta lõpuni distantsõpe, kuid alates 18. maist on võimalik alustada kontakttundidega üks ühele või väikestes gruppides kuni viis inimest.
Matusetalitusi on 18. maist taas võimalik läbi viia Pärnamäe, Liiva, Siselinna, Rahumäe ja Metsakalmistu kabelites juhul, kui ärasaatjate ring piirdub kümne inimesega.
Alates 1. juunist taasavatakse eakate päevakeskused ja sotsiaalkeskused, kuid osutatavate teenuste loetelu täpsustub maikuu jooksul. Külastada saab loomaaia siseruume ning avatakse avalikud rannad ja Aegna laevaliin.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1541 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest kaks ehk 0,1 protsenti osutusid positiivseks. Haiglaravi vajab 67 inimest, neist 4 on juhitaval hingamisel, mõlemad näitajad ööpäevaga langesid. Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandund.

Terviseameti põhja regiooni juht Ester Öpiku sõnul on ta korraga nii optimistlik kui ka ka pessimistlik. "Tallinnas ei ole nakatumistele piiri ette saadud ja kui vaadata kolme viimast päeva, siis on juurde tulnud kaheksa nakatunut. Viimases ööpäevas tehti Harjumaal 577 testi, millest kaks olid positiivsed ja neist üks ka Tallinnas."

Eesti Päevaleht kirjutas, et maikuu lõpuks peaks valmima Eesti riigi ja IT-firmade koostöös valmima mobiilirakendus, mis aitab edasisi viiruspuhanguid ohjes hoida. Rakenduse põhimõte on lihtne: äpi kasutaja saab teate, kui on registreeritud viiruskandja läheduses olnud, ja soovitused, mida edasi teha. Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni nõunik Priit Tohver näitab teiste riikide kogemus, et sedalaadi rakendust kasutab 20–30% elanikkonnast.

Eesti Ekspress kirjutas, et suurettevõtja Enn Veskimägi haigestus COVID-19-sse nii rängalt, et veetis kaks nädalat kunstlikus koomas ning peab nüüd uuesti õppima sööma ja kõndima. "Olen olnud intensiivis viis nädalat. Siin on väga professionaalne, hooliv ja sõbralik personal. Ma olen südamest tänulik arstidele ja kogu intensiivraviosakonnale. Nad teevad oma tööd suure pühendumusega. Aitäh teile!“ tänab ta.

Donald Trump ütles pühapäeval, et kaalub Hiina eksitava käitumise tõttu kokkuleppest taganemist ja tariifide taaskehtestamist. Samal ajal lekkis meediasse USA sisejulgeoleku ministeeriumi luureraport, mille järgi püüdis Hiina epideemia alguses olukorda pisendada, et enne nõudluse kasvu hankida odavamalt kaitsemaske ja muud meditsiinivarustust.

Soome valitsus otsustas lasta riiki juurde 3000 välismaist hooajatöölist, kes on kavas kevadisteks ja suve alguse töödeks kohale tuua peamiselt Ukrainast, teatas maa- ja metsamajandusminister Jari Leppä. "Tahan tänada ka Ukrainat selle sel nädalal tulnud otsuse eest, et sealt võib hooajatöölisi Soome minna," ütles Leppä Helsingin Sanomate vahendusel. Juba varem on valitsus andnud loa tuua välismaalt, peamiselt Ukrainast 1500 põllumajanduse seisukohalt kriitilist töötajat.