President Kaljulaid tuletas parlamendile kõneldes meelde Eesti Põhiseaduse II peatükki, mis on eriti selgelt pühendatud demokraatlikele väärtustele. Ta rõhutas kõnes ka meediavabaduse olulisust, sõnades, et kui ei oska või ei taha, ei pea küsimustele vastama, kuid ajakirjanikke ei saa keelata küsimast.

„Põhiseaduses kirjeldatud vabadusi ja väärtusi, aga ka nende vabaduste ja väärtuste kaitsjaid rünnatakse erinevatel ettekäänetel. Sekka narritakse ja naeruvääristatakse neid, kes tunnevad, et senised suundumused nende vajadustele ei vasta ja on seepärast skeptilised ka vabaduste ja väärtuste suhtes. Kui me sellel laseme süveneda, on peagi kriisis ka meie demokraatia. Aga siis on juba hilja,“ lausus president Kaljulaid.

Riigipea kutsus Riigikogu kõnepuldis üles ütlema „ei“ revolutsioonidele ja ühiskonna lammutamisele: „Tõeline konservatiiv on see, kes oskab piisavalt hästi hinnata toimuvaid ja eesootavaid muutusi ühiskonnas ning tasakaalustada neid nii, et meil poleks kunagi revolutsiooni tarvis,“ lausus president Kaljulaid.

Riigikogu liikmed allkirjastasid tänasel istungil ametivande, mille teksti luges ette parlamendi vanim liige Enn Eesmaa.

Riigikogu valis oma liikmete hulgast ka esimehe ja seejärel kaks aseesimeest.

Uueks riigikogu esimeheks valiti Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kandidaat Henn Põlluaas, kes ka 55 häälega valituks osutus. Opositsiooni poolt seatud sotsiaaldemokraatide kandidaat Sven Mikser kogus 45 häält.

Riigikogu aseesimeeste valimistel esitati kandidaatideks Helir-Valdor Seeder ja Siim Kallas, kes said vastavalt 55 ja 44 häält. Üks sedel oli kehtetu. Seederist sai seega esimene aseesimees, Kallasest teine.

Pärast Riigikogu juhatuse valimist teatas vastavalt põhiseadusele peaminister Jüri Ratas valitsuse tagasiastumisest.