“Otsustasin eile õhtul, vaadates seda laimu ja valet, mida Eesti meedia produtseerib, tagasi astuda. Mul on lihtsalt kõrini,” ütles siseminister täna ennelõunal toimunud pressikonverentsil.

“Ma ei ole teinud mitte midagi niisugust, mis kahjustaks Eesti julgeolekut, ma ei ole rääkinud mitte midagi seesugust, millest ei räägiks kogu Ameerika meedia, kogu vaba meedia mitte ainult Ameerikas,” leidis Helme.

“Võib-olla teile, Eesti ajakirjanikele, on teadmata see, et Michiganis koguneb erakorraliselt osariigi kongress, et arutada valimispettusi, võib-olla teile kui ajakirjanikele on teadmata, et üle 40 kongresmeni on justiitsminister (William — toim) Barrile esitanud petitsiooni, kus nad nõuavad radikaalseid samme valimispettuste uurimiseks. Võib-olla teile kui ajakirjanikele on teadmata, et üle tuhande avalduse valimispettuste uurimiseks on Ameerikas tehtud. Mulle on see kõik teada. Kuna mulle on see kõik teada, siis ma saates “Räägime asjast” ütlesin, et valimiste puhul on väga tõsine jutt pettustest,” rääkis Helme.

Ta ütles, et otsustas ministriametist tagasi astuda juba eile õhtul. “Põhjus on väga lihtne: teie ei suukorvista mind, mitte keegi ei suukorvista mind. Mind ei suukorvista ei peaminister, president, fraktsioon ega ajakirjandus — keegi ei suukorvista mind. Ma räägin seda, mida ma pean õigeks. Ma räägin seda, mis on mu südamel, ja keegi ei pane mu suud kinni,” rõhutas Helme.

Ta ütles, et lahkub valitsusest seetõttu, et mitte seada ohtu EKRE tegevust valitsuses, sh ka abielu teemalist referendumit.

“Jätkan riigikogus. Mis positsioonil täpselt, seda me arutame veel. Aga te ei pääse minust. Mida te ilma minuta üldse teeksite? Te ei oska ju ilma minuta üldse elada. Juba vähemalt viis aastat olen ma teile tööd ja leiba pakkunud, aga te muidugi olete kuritarvitanud seda ja see on piinlik,” sõnas Helme.

Opositsioon üritas täna umbusaldada rahandusminister Martin Helmet. Hääletusele eelnes üsna kirglik grillsessioon, mille Martin Helme juhatas sisse sõnadega "Näidake oma halvimat, Mordor!" Rahandusminister pidas siinkohal silmas kultusteose "Sõrmuste isand" legendaarset kõige halva asupaika, võrreldes seega siis riigikogu liikmeid Mordori asukaiks olevate hirmsate orkidega ja muude koledate elukatega.

Küsimuste voor oli pikk ja pingeline, Martin Helme ei vastanud sisuliselt mitte ühelegi küsimusele, ei näidanud ka olulist verbaalset meistriklassi puiklemisel, ei pahandanud ega kurjustanud kellegagi. Tähelepanuväärselt jättis ta vastamata ka küsimustele selle kohta, kas EKRE saab Vene Föderatsioonilt mingit abi ning kas ka tema meelest on USA järgmine president Joe Biden korrumpeerunud närakas.

Umbusaldusavaldus sai 100% opositsiooni toetuse - rohelist nuppu vajutas 46 rahvasaadikut ja Viktoria Ladõnskaja-Kubits erakonnast Isamaa.

“Täna saime kaks võitu. Esiteks Mart Helme lahkub siseministri kohalt ja teiseks Martin Helme umbusalduse vastu ei hääletanud isegi mitte tema enda erakond,” ütles opositsioonijuht Kaja Kallas pärast hääletust. Tema sõnul pole sellist olukorda, kus umbusalduse poolt hääletab 46, ent vastu mitte ühtegi saadikut selle koalitsiooni ajal olnud.

EKRE aseesimees, siseminister Mart Helme ja erakonna esimees, rahandusminister Martin Helme ründasid oma eilses raadiosaates USA valimisi ja tulevast presidenti Joe Bidenit.

Helmed on veendunud, et USA järgmine president Joe Biden on korrumpeerunud ja sealseid valimisi võltsiti. “Minu meelest ei ole üldse küsimustki, et need valimised on võltsitud,” ütles rahandusminister Martin Helme. “Minu meelest peaksid kõik normaalsed inimesed selle vastu sõna võtma. Sul ei ole mõtet rääkida mingisugusest demokraatiast või õigusriigist, kui valimisi saab nii labaselt, nii jultunult ja massiliselt võltsida.”

“Kui see läbi läheb, kui Trump võimult maha võetakse, siis Ameerikas enam põhiseadus ei kehti,” lisas ta.

Siseminister Mart Helme hinnangul valis Joe Bideni Ameerika presidendiks süvariik. “Süvariigi tegutsemisloogika on omaenda tegevusvabaduse tagamiseks sokutada igale poole närakaid, korrumpeerunud, šantažeeritavaid närakaid. Joe Biden ja Hunter Biden on korrumpeerunud tüübid,” ütles siseminister.

Peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) rõhutas eile vastukaaluks, et USA valimised olid ausad, vabad ja läbipaistvaid, ning kutsus Helmesid korrale: “Nende protsesside ebaviisakas arvustamine pealiskaudse info ja valeuudiste pinnalt ei ole Eesti vabariigi ministritele kohane.”

Helmede sõnavõtt pälvis kriitikat ka Isamaa liikmete poolt. Välisminister Urmas Reinsalu kinnitas, et Helmede öeldu ei esinda sekundikski Eesti riigi ametlikku seisukohta ja soovitas EKRE poliitikutel Eesti probleemidega tegeleda. Parempoolsete ühendus nõuab lausa Isamaa eestseisuse kogunemist, et arutada Mart Helme jätkamist ministrina.

Suurima opositsioonipartei Reformierakonna esimees Kaja Kallas on veendunud, et Helmed valitsusse ei sobi. “Ükski Eesti valitsuse liige ei tohiks sõimata maailma juhtriigi ja meie tähtsaima julgeolekupartneri värskelt valitud presidenti. Tänane valitsus pisendab Eesti piinlikuks kolkaks, mida juhivad igasuguse reaalsustaju ja mõõdutunde kaotanud poliitikud,” sõnas Kallas.

Reformierakond soovis Mart Helmet umbusaldada juba oktoobri lõpus, vahetult pärast valitsuskriisi. Kuna mitu saadikut poleks toona saanud aga istungil osaleda, otsustati umbusaldushääletus lükata novembri algusesse.

Opositsioon soovis siseministrit algselt umbusaldada tema väljaütlemiste tõttu seksuaalvähemuste suunal, eilsega lisandus veel üks põhjus. “Anname täna koos sotsidega sisse Mart Helme umbusaldusavalduse. Kõik riigikogu saadikud on oodatud allkirja ja häälega toetama. Mart Helme lahkumine on elementaarne hügieeniküsimus, aga lahendada tuleb ka see, et EKRE valitsusse ei sobi,” ütles Kallas.

Umbusaldusavaldus plaaniti sisse anda täna kell 15 alanud riigikogu täiskogu korralise istungi alguses, kuid sellest loobuti Helme tagasiastumise teate tõttu. Pärast seda otsustas opositsioon umbusaldada Martin Helmet. Umbusaldusavaldus anti üle täna kell 15.

President Kersti Kaljulaid mõistis samuti Helmede käitumise hukka. Ta kutsub lähipäevil kokku ka Riigikaitse Nõukogu, kus Helmede personaalküsimust arutada.

Helmede sõnavõtt pälvis ka rahvusvahelises meedias tähelepanu.