Päeva olulisemad sündmused:

- Koroonaviiruse tõttu haiglaravi vajavate patsientide hulk Eestis püsib viiendat päeva samas suurusjärgus - hommikuse seisuga vajas haiglaravi 47 inimest, neist 5 on juhitaval hingamisel. Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1133 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 5 ehk 0,4 protsenti osutusid positiivseks.

- Terviseamet soovitab haiglasisese koroonaviiruse leviku tõttu Lääne-Tallinna keskhaiglal patsientide ohutuse tagamiseks plaanilise ravi alustamine edasi lükata. Alustati ka menetlust. Terviseamet on koostöös Lääne-Tallinna keskhaiglaga tuvastanud, et ajavahemikul 12. märts kuni 5. mai nakatus koroonaviirusse 24 Lääne-Tallinna keskhaigla töötajat ning perioodil 24. märts kuni 1. mai sai nakkuse 24 haiglas viibinud patsienti. Nakatumise ahelate tuvastamiseks on terviseamet teinud epidemioloogilisi uuringuid, nõustanud haigla personali ja testinud juhuvalimiga 290 asümptomaatilist töötajat, kelle testi tulemus oli negatiivne.

- Eesti Töötukassa nõukogu teeb valitsusele ettepaneku lisaks märtsile-aprillile-maile hüvitada ka juunikuu töötasud, kuid uutel tingimustel. Töötukassa nõukogu pidas vajalikus piirata palgahüvitise saamise kriteeriumeid: kui varem pidi olema käive langenud 30 protsenti, siis uue ettepaneku kohaselt peaks käibe langus olema vähemalt 50. Samuti pidi varem olema tööandja vähendanud vähemalt 30 protsendi töötajate töötasu või töökoormust vähemalt 30 protsenti või siis nüüd peaks olema selliseid töötajaid vähemalt pool, või töökoormus peaks olema langenud vähemalt 50 protsendi võrra. Langeks ka hüvitise kõrgeim määr - endiselt 1000 eurolt 800-le. Langetada on plaanis ka hüvitise asendusmäära varemalt 70 protsendilt 50-le.

- Nii Ida-Tallinna kui ka Lääne-Tallinna keskhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikum kinnitasid, et 18. maist lubatakse taas sünnituse juurde isa või lähedane pereliige. Naistearstide selts, ämmaemandate ühing, lastearstide selts ja perinatoloogia selts koostasid soovitused sünnitusosakondade tööks, mille kohaselt soovitavad seltsid kõikidel Eesti haiglatel lubada alates 18. maist sünnituse juurde tugiisik. Haiglasse sünnituse juurde tulev pereliige peab olema terve, ilma haigusnähtudeta ning järgima haigla poolt kehtestatud täiendavaid ohutusmeetmeid. Sünnitusmajja saabudes peab pereliige täitma tervisedeklaratsiooni, samuti kontrollitakse tema kehatemperatuuri. Sünnitusmajades peab sünnitaja pereliige kogu haiglas viibimise aja jooksul kandma kirurgilist näomaski ja tal ei ole lubatud vahepealsel ajal haiglast lahkuda.

- Teadusnõukoja juht, viroloogiaprofessor Irja Lutsar rääkis ERRi saates "Otse uudistemajast", et koroonaviiruse leviku osas on teadlastel tekkimas selgus. Lutsari sõnul vajab viirus levimiseks ikkagi inimese keha ja suletud ruumi. "Mis aga on selgunud, on viirus ei levi mitte ainult aevastamisel ja köhimisel, suur osa viirusest levib ka rääkimisel. Võib öelda, et see on pidude ja tiheda kontakti haigus," ütles ta, lisades ootamatult: praktilist tõestust selle kohta, et koroonaviirus levib pindade pealt, hetkel ei ole. "Viirus vajab alati peremeesrakku, tal endal ei ole meetodit energiat toota. See võib olla loom, inimene või taim, seal saab ta paljuneda."

- Valitsus täpsustas täna e-istungil Soome piiri ületamist puudutavat korraldust nii, et Soomest saavad Eestisse isolatsiooninõudeta töö ja õppimise eesmärgil või perekondlikel põhjustel senisest tihedamini tulla ainult need isikud, kellel on Soome kodakondsus, elamisluba või kelle alaline elukoht on rahvastikuregistri järgi Soomes ja neil ei esine haigusnähte. Eesti kodakondsete ja elanike liikumist muudatus ei puuduta. Eelmisel reedel tegi valitsus otsuse, mille järgi hakkab homsest Soomega kehtima uus piiriületuskord - leeveneb piirang, mille kohaselt pidid Soomest Eestisse saabuvad inimesed jääma piiriületuse järel 14 päevaks isolatsiooni. Lisaks Soomes töötavatele Eesti inimestele kaob piiriületuse järgne isolatsiooninõue neile, kes saabuvad Soomest Eestisse tööle või siinsesse õppeasutusse õppima. Samuti ei pea koju jääma inimesed, kes saabuvad Eestisse vältimatul perekondlikul põhjusel.

- Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil, et valitsuse senised sõnumid asutuste avamise kohta on segased ja valitsus peaks oma juhtnööre täpsustama. Valitsus andis eile teada, et on otsustanud pärast eriolukorra lõppu leevendada piiranguid spordi- ja jõusaalidele, ujulate kasutamisele ning spordivõistluste korraldamisele. Kõlvartile on näiteks arusaamatuks jäänud, mida leevenduste puhul tähendab 2+2 ja sotsiaalse distantsi nõue. "Me päris pikalt arutasime linnavalitsuse liikmetega, kuidas jälgida sotsiaalset distantsi basseinis. Kuidas jälgida distantsi üritusel, kus on 500 inimest ruumis või 1000 väljas?" küsis ta.

- Selleks, et inimesed saaksid hakata suvel reisima, tuleb hakkama saada viiruselainega, selgitas Euroopa Komisjon täna saadetud soovitusi liikmesriikidele. Välismaale reisimine sõltub EL liikmesriikides koroonaviiruse olukorrast. Piirangute kaotamine on Euroopa Komisjoni hinnangul positiivne, kuid alles siis, kui seda lubab tervishoiu olukord. See hakkab juhtuma etappide kaupa. Eelduseks on piisaval määral sarnases pandeemiaolukorras riikide olemasolu. Käituda võiks paindlikult, võimalusega olukorra halvenedes taaskehtestada piiranguid.

- 15. mail avab Apollo Kino Tallinna Lauluväljakul Apollo Autokino. Vabas õhus toimuv autokino pakub võimalust nautida kassahitte animatsioonidest trilleriteni, mille heli saab iga autokond läbi FM-sageduse oma autoraadiost reguleerida. Autokino avatakse Smilersi autokontserdiga, mille piletid – 250 autokohta – müüdi läbi nelja tunniga. Korraldajad kaaluvad võimalust veel 50 lisakoha pakkumiseks.