Päeva olulisemad sündmused:

Spaad said rõõmsa uudise. Kuigi valitsus andis eile teada, et lubab 1. juunist uksed avada ka spaadel, seades spaade külastamise eeltingimuseks kuni 50 protsenti mahutavusest ja mitte rohkem kui 50 inimest, siis täna õhtul teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo, et tegi eileõhtuses teates vea - tegelikult ei ole valitsus 50 inimese piiri spaade taasavamisele seadnud. Spaaliidu juht Aire Toffer oli jõudnud enne seda usutluses Delfile juba suurt nördimust avaldada, kuna see piirang oleks seadnud suured spaad löögi alla. Teine valitsuse tehtud värske parandus puudutas sporti - nimelt ei ole sporditreeningute korraldamine välitingimustes piiratud 100 inimesega. Vaata detailset ülevaadet kehtivatest piirangutest ja nende leevendamise ajakavast!

Haiglapatsientide arv vähenes, lisandus üks surm. Koroonaviiruse tõttu haiglaravi vajavate patsientide arv langes ööpäevaga kahe võrra 42-le, juhitavat hingamist vajab endiselt viis patsienti. Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 975 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 8 ehk 0,8 protsenti osutusid positiivseks. Ööpäeva jooksul suri Saaremaal Kuressaare haiglas 88-aastane naine. Kokku on koroonaviirus Eestis nõudnud 63 inimese elu.

President kuulutas välja hädaolukorra seaduse, aga noomis riigikogu. President Kersti Kaljulaid kuulutas välja kolmapäeval riigikogus vastu võetud meditsiiniseadme seaduse, hädaolukorra seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse. Seadust välja kuulutades sõnas riigipea, et kuigi põhiseadusega kooskõlas, on see seadus nii sisult kui vormilt näide halvast seadusloomest. "Olen pikka aega jälginud murega, kuidas riigikogu ei leia endas jõudu tegeleda Eesti kestliku tuleviku küsimustega sisuliselt – ja seegi seaduseelnõu on üks näide pikema analüüsita meie tuleviku määramisest. Niimoodi, vähehaaval, ühegi konkreetse sammuga otseselt põhiseadusega vastuollu minemata, annabki Riigikogu oma võimu käest," kritiseeris ta. "Austatud Riigikogu – ära tee seda. Selle seaduse kuulutan ma välja, kuivõrd see ei ole vastuolus meie põhiseadusega ning osa sellest on vajalik sujuvaks kriisist väljumiseks."

Jüri Ratase pöördumised. Peaminister Jüri Ratas teavitas oma videopöördumises, et selle nädalaga lõppenuks kuulutatav eriolukord ei ole veel põhjuseks tavapärase elu juurde naasmiseks. "Viirus ei ole Eestist ega maailmast kadunud. Eriolukorra lõppemine tähendab, et peame ehitame üles uue normaalsuse. Kuna efektiivse ravi ja vaktsiini leidmiseni läheb veel aega, siis peame kõik ka edaspidi kaitsma oma käitumisega koroonaviiruse eest nii meid ennast, meie lähedasi kui ka tervet ühiskonda. Peame püsima terved, hoides selleks distantsi ja järgides hügieenireegleid. Haigena tuleb jääda koju ning vältida kokkupuuteid teistega. Meid aitavad need soovitused, reeglid ja piirangud, mis jäävad kehtima ka järgnevatel nädalal." Ratas esitas täna riigikogu juhatusele ka palve täiendada esmaspäevast päevakorda, et esineda täiskogu istungil poliitilise avaldusega.

Lennufirmad peavad plaanid üle vaatama. Valitsus tegi eilsel kabinetinõupidamisel otsuse, mille kohaselt saab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostöös sotsiaalministeeriumiga õiguse otsustada lennuliikluse lubamise üle vastavalt rahvatervise olukorrale ning COVID-19 levikule Eestis ja teistes riikides. See võib aga tähendada, et lennufirmad peavad oma juba välja hõigatud lennuplaani üle vaatama. "See, et lennufirmad on agarad taasavama lennuliine Tallinnast, on kindlasti tervitatav. Sellegipoolest peame tegema seda järk-järgult ning lähtudes teiste riikide epidemioloogilisest olukorrast. Kuna iga uus leevendus toob kaasa kontaktide kasvu ja võib seega suurendada ka haigestumist, saame läheneda samm sammult," ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas, kelle sõnul näiteks AirBaltic on olnud oma väljaütlemistes lendude alustamise kohta ennatlik. Tema sõnul on näiteks Oslos nakkuskordaja madal ja sinna võiks lennata, samas aga Taani ja Kopenhaagen on veel suurema nakkusohuga piirkond.

Smilers andis drive-in kontserdi. Täna avas Tallinna Lauluväljakul väravad Apollo Autokino, kus esmalt rõõmustas kell 19 veidi alla pooletuhande pealist publikut oma surematute hittidega Smilers, seejärel näidati humoorikat Eesti filmi "Asjad, millest me ei räägi". Smilers esines lauluväljakul 200 autole, igas sõidukis kaks inimest. Kui muidu oleme laulu lõpus harjunud kuulma marulist aplausi, siis eriolukorra kontserdi lõpus kõlas hoopis autosignaalide kõrvulukustav koor.

Jalgpalliliiga käivitub teisipäeval. Valitsus otsustas, et alates 18. maist lubatakse pealtvaatajateta spordivõistluste korraldamine vabas õhus. Sellest lähtuvalt jätkub alates 19. maist Premium liiga hooaeg. Valitsuse otsuse järgi lubatakse staadionile koos jalgpallurite, treenerite ja muu personaliga maksimaalselt 100 inimest.

Sloveenia luges epideemia lõppenuks. Sloveenia kuulutas täna koroonaviiruse epideemia riigis lõppenuks ja avas oma piirid, kuigi endiselt teatatakse uutest nakatumisjuhtumitest. "Täna on Sloveenial parim epideemiaalane olukord Euroopas, mis võimaldab meil üldise epideemia lõppenuks kuulutada," teatas Sloveenia peaminister Janez Janša. Eilse seisuga oli Sloveenias kokku tuvastatud ligikaudu 1500 koroonaviirusega nakatumise juhtumit ja surnud oli 103 inimest. Loe lähemalt!