Praeguseks olulisemad sündmused:

- Eile tuvastasid laborid 2 päeva testide põhjal 134 nakatunut. Neljapäeva, 26. märtsi hommikuks oli Eestis seega koroonaviirus diagnoositud 538 inimesel, teste on kokku tehtud 7090. Alates tänasest avaldab Terviseamet testimise tulemusi terviseinfosüsteemi (TIS) andmetel, sest terviseinfosüsteemi laekuvad andmed saatekirjapõhiselt. Lähtuvalt algandmete allika muutusest ja ka testimise suurenemisest lisandus 25. märtsil avaldatud laboriandmetega võrreldes täna 134 uut positiivset juhtu. Nüüdseks tehakse keskmiselt 1000 testi päevas.

- Hetkel vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 34 patsienti, neist 7 on intensiivravis ning 6 on kriitilises seisundis. Pärnu Haiglas on 6 inimest, neist 5 seisund on stabiilne ja 1 kriitiline. Ida-Tallinna Keskhaiglas on 2 inimest ja mõlemad on stabiilses seisundis. Põhja-Eesti Regionaalhaiglas on 3 inimest, kõik kriitilises seisundis. Tartu Ülikooli Kliinikumis on ravil 7 inimest neist 2 seisund on kriitiline. Lääne-Tallinna Keskhaiglas viibib hetkel 14 inimest, nende kõigi seisund on stabiilne ja nad ei vaja intensiivravi. Ida-Viru Keskhaiglas on 2 inimest ja nende seisund on stabiilne. Haiglatest on välja kirjutatud 11 inimest. Surnud on 1 inimene.

- „Täna avaldatud andmed on sisuliselt viimase kahe ööpäeva tulemus. Sellest tulenevalt tegi ka positiivsete analüüside statistika järsu hüppe,“ ütles täna terviseameti kriisistaapi juhtiv Ragnar Vaiknemets, kelle sõnul aitab terviseinfosüsteemi päringutele üleminek andmeid edaspidi kergemini koguda. „Homsest peaks olukord normaliseeruma, sest saame andmeid positiivsete testide kohta samadel alustel kui täna.“

- Saaremaalt tuli ärev teade, et Südamekodu hooldekodu kahe elaniku koroonaviiruse analüüs osutus positiivseks. Mõlemad hooldekodu elanikud paigutati eile õhtul Kuressaare haiglasse ravile, nende seisund on stabiilne ning nad on arstide järelevalve all. Terviseameti lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkami sõnul võetakse proove nakatanutega kokku puutunud elanikelt ja töötajatelt ning rakendatakse vajalikke täiendavaid ohutusmeetmeid.

- Eesti Päevaleht avaldas neljapäeva pärastlõunal loo Helle Aropist, kes on üks 29-st Eesti inimesest, kes koroonaviiruse tõttu haiglaravi vajab. Ta on kõigest 22-aastane ehk selles vanuses noor, kes peaks selle „kerge külmetuse” justkui püstijalu läbi põdema. See on aga müüt, mis pannud paljud inimesed epideemiasse kergeusklikult suhtuma ja liikumispiirangutele käega lööma. Helle näeb, kuidas „ikka käivad koosistumised, pundis jalutamised, kohvitamised”. Ta näeb seda Instagramist, mida haiglavoodis lehitseb. „Ma tahan kõigile südamele panna: palun ärge tehke seda! Mitte keegi nagu ei saaks aru.” Loe pikemalt siit!

- Soome valitsus teatas, et isoleerib alates homsest koroonaviiruse leviku tõkestamiseks Helsingi ja seda ümbritseva Uusimaa regiooni ülejäänud riigist. Piirangud jõustuvad 27. märtsil ja jäävad kehtima 19. aprillini. Valitsuse teatel on liikumine Uusimaalt välja või sisse lubatud avaliku võimu teostamiseks, kaubanduse, äri või kutsealal tegutsemiseks ning seadusest tuleneva kohustuse täitmiseks. Lisaks pole liikumine piiratud, kui selleks on kaalukad isiklikud põhjused, näiteks lapsega suhtlusõiguse kasutamine või sugulase surm. Loe rohkem siit!

- Eesti Päevaleht kirjutab oma tänases lehes, et Eestis on alates veebruari lõpust koostatud mitmeid mudeleid, milline saab olema Covid-19 viiruse kulg, nakatunud inimeste arv ning kas ja kui kauaks jagub meil haiglates kohti. On tehtud mudeleid, mis lähtuvad sellest, kui riik erakorralisi meetmeid kasutusele ei võta aga ka selliseid, millised saavad olema tulemused meetmete kasutusele võtmisel. Kõik need on jõudnud välja selleni, et kui elanikkond kodus ei püsi, siis epideemia kasv ei aeglustu ning intensiivravi vajavate patsientide arv ületab lähiajal haiglate võimekuse. Pikemalt saab lugeda siit!

- Alates kolmapäevast tuleb avalikus kohas (näiteks välised mängu- ja spordiväljakud, rannad, promenaadid, tervise- ja matkarajad) ja siseruumis (välja arvatud kodus) hoida teiste inimestega vähemalt 2 meetrit vahet. Avalikus kohas tohib koos viibida kuni kaks inimest. Piirang ei kehti koos viibivatele ja liikuvatele peredele ning avalike ülesannete täitmisel.

- Maailmas on täna hommikuks COVID-19 ametlik haigestunute number kerkinud üle 476 000. Surmajuhtumeid on maailmas teadalevalt üle 21 000, haiguse on seljatanud üle 110 000 inimese.