Senised olulisemad arengud:

- Rahandusminister Martin Helme ütles valitsuse pressikonverentsil võimalikust kriisist väljumisest rääkides, et tõenäoliselt kehtivad Eestis ranged piirangud veel ka mais ja juunis. "Lähtuda tuleb seisukohast, et senikaua, kui ei ole midagi lubatud, siis seda pole lubatud," ütles Helme näiteks massiürituste toimumise kohta suvel. Ka välisminister Urmas Reinsalu tõdes, et tema jaoks on väljumisel kaks tugevat postulaati: teiste riikide kogemusest õppimine ning teadlikkusel põhinevad otsused. "Me ei kavatse eksperimenteerida," ütles Reinsalu.

- Kui nakatunute arv ei kasva ja nakatumiskordaja kõver pigem nina allapoole suunab, langetatakse ilmselt järgmise nädala algul otsus lubada plaaniline eriarstiabi, hambaravi ja erakliinikute vastuvõtud järk-järgult taastada. Mõned kliinikud on sellega alustanud juba omaalgatuslikult ka varem, vahendas ERR.

- Üks peamisi numbreid, mida nii teadlased kui ka riigijuhid kriisimeetmete leevendamise osas teraselt jälgivad, on koroonaviiruse tõttu haiglaravi vajavate patsientide hulk. Tänahommikuse seisuga oli taolisi patsiente 137 ehk kümne võrra vähem kui ööpäev varem. See on ühtlasi madalaim näitaja viimase seitsme päeva jooksul. Juhitavat hingamist vajas 10 inimest, see arv ööpäevaga ei muutunud. Viimase ööpäeva jooksul suri Eestis COVID-19 tõttu Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ravil viibinud 71-aastane mees. Loe lähemalt!

- Neljapäeva hommikuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 137 inimest, kellest 10 on juhitaval hingamisel. Ööpäeva jooksul hospitaliseeriti 9 uut inimest. Haiglatest on väljakirjutatud 133 inimest. Viimase ööpäeva jooksul suri Eestis COVID-19 tõttu Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ravil viibinud 71-aastane mees. Kokku on Eestis koroonaviiruse tõttu surnud 36 inimest.

- Peaminister Jüri Ratas oli sunnitud paluma vabandust Keskerakonna reklaami pärast, kus promoti oma ministreid kui kriisiajal eri valdkondade toetajaid. Keskerakond sattus kriitikatule alla, soetades Facebookis partei ajalehe Kesknädal promomiseks reklaami, millel olev illustratsioon teatab, kuidas erakond toetab erinevaid abi vajavaid valdkondi. Keskpäevasel valitsusasutuste pressikonverentsil sõnas Ratas: "Tegemist oli rahva rahaga, mida seal välja kuulutati. Ma vabandan rahva ees ja olen lasknud selle reklaami maha võtta." Lisaks sõnas Ratas, et väljasaatmata Kesknädala paberlehed korjatakse kokku. Huvitav oli siiski, et enne pahameeletormi tekkimist oli Ratase enda Facebooki-konto alt jõutud vajutada reklaamile "Meeldib"-nuppu. Loe lähemalt!

- Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi teadlased töötasid välja meetodi, mille abil on võimalik tuvastada koroonaviirushaigust põdevate inimeste vereplasmas SARS-CoV-2 antikehasid. Ülikooli meetod võimaldab haigeid testida alates 14.-28. päevast pärast nende COVID-19-ga nakatumist, kuna just selleks ajaks tekivad selle haiguse puhul nende organismis antikehad. Testides saab kinnitada tema varasema nakatumise ja teha kindlaks, kas tal on tekkinud viiruse vastu immuunsus. Professor Pärt Petersoni sõnul on plaanis testi kasutada Eestis ettevalmistamisel olevas laiemas uuringus, mida juhatab professor Irja Lutsar. Loe lähemalt!

- USA president Donald Trump avaldab täna juhised riigi majanduse taasavamiseks, kuna Ühendriigid on tema sõnul ületanud koroonaviiruse pandeemia tipu. Donald Trump ütles eile, et mõned USA osariigid taasavatakse juba sel kuul, seega enne varem teada antud 1. mai tähtaega. Täpsemalt lubas ta rääkida sellest täna osariikide kuberneridega. Seejärel peaks Trump tegema pressikonverentsil teatavaks ka oma suunised.

- Ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tegi kolmapäeval teatavaks koroonaviiruse leviku vastase võitluse plaani järgmise faasi, mis sisaldab koolide ja väiksemate poodide aeglast taasavamist, kui järgitakse sotsiaalse distantsi hoidmise ja range hügieeni meetmeid.

Loe rohkem otseblogist!