Kell 10.05

Kohtuistung algas täna ilma Villu Reiljani kaitsja Aivar Pilveta, sest vandeadvokaat oli haigestunud. Reiljanit esindab vandeadvokaat Raul Otsa. Tunnistaja pinki on toodud esimene tunnistaja härra Must, kes annab ülevaate sellest, kes pidasid kinnistute vahetamisel läbirääkimisi ning kes lepinguid sõlmis ja notari juures käis.

Kell 10.35

Kuna esimese tunnistajaga läks kavandatust vähem aega, kuulutas kohus välja vaheaja.

Kell 13.05

Istung jätkub - tunnistusi annab Vello Metsoja, kes räägib sellest, kuidas Merko Ehituse tütarfirma Käibevara juhatuse assistent Ardi Tedrema tema poole pöördus Pihlaka 19a kinnistu nõudeõiguse ostmise sooviga.

Kell 14.00

Tunnistusi asus andma Aleksandr Kovaltšuk, kes räägib sellest kuidas ta üritas oma firma Brassland OÜ omanduses olevaid maid vahetada riigiga.

Erinevate süüdistustega on kohtu ees ehitusettevõtja Toomas Annus, endine maa-ameti peadirektor Kalev Kangur, ärimehed Einar Vettus, Tullio Liblik ja Tarmo Pedjasaar, endine keskkonnaminister ja praegune riigikogu liige Villu Reiljan ning endine põllumajandusminister ja praegune riigikogu liige Ester Tuiksoo. Süüdistus esitati ka juriidilistele isikutele AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Süüdistus käsitleb kolmeteistkümmet looduskaitselise piiranguga kinnisasja vahetamise tehingut altkäemaksu eest, mille raames vahetati kinnistuid 250 miljoni krooni väärtuses.

Villu Reiljanit süüdistatakse altkäemaksu võtmises, mis on toime pandud vähemalt teist korda ning Ester Tuiksood altkäemaksu võtmises. Kalev Kangurit süüdistatakse suures ulatuses korduvas altkäemaksu võtmises.

Tullio Liblikut ja Toomas Annust süüdistatakse korduvas altkäemaksu andmises, Einar Vettust altkäemaksu andmises ning Tarmo Pedjasaart altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises. AS-i Järvevana ja AS-i E.L.L. Kinnisvara süüdistatakse altkäemaksu andmises.

12. novembril kohtus alanud sisulisel arutelul keegi süüdistatavatest ennast süüdi ei tunnistanud.