Vihtol süüdistab pöördumises korrakaitseorganeid tegevusetuses ja Aivar Otsatilt meediale valetamises.

“Viimastel nädalatel oleme pidanud nägema Politsei suutmatust ja tahtmatust välja selgitada ja karistada labradori retriiveri Fine Label Lily Lullaby väärkohtlejat ja piinajat,” kirjutab Vihtol veelilehel http://www.retriiverid.ee/lilly/.

“Loomakaitseseaduse § 3 järgi on vastutav looma heaolu eest tema omanik. Selle koera lepingujärgne omanik on Aivar Otsalt, Lõuna regiooni politseiprefekt,” jätab Vihtol.

Koerakasvataja leiab, et politseiameti poolt läbiviidud sisejuurdlus ja edasine käitumine ei vasta seadustele. “Kuigi omanik on eiranud loomakaitseseaduse § 3 lg 2 ja § 4 lg 1 nõudeid (seadnud looma olukorda, mis võimaldas kehavigastuste tekkimise; jätnud ta arstiabita, võimaldanud järelvalveta ja vabalt linnas ringi joosta, jätnud ta ilma toidust, jne…), ei ole koera omanikku selle eest karistatud.”

“Loodame, et teie edasine tegevus viib selleni, et süüdlased tuvastatakse ja neile määratakse õiglane karistus selle äärmiselt julma teo eest,” lausub Vihtol Laaneti ja Ansipi poole pöördudes. “Inimene kas austab elu või mitte. Pole vahet, kas see on teise inimese või looma elu. Austa elu, nagu see oleks sinu enda oma.”

Helen Vihtol saatis 22. juunil Lõuna ringkonnaprokuratuuri kuriteokaebuse, milles palub alustada kriminaalmenetlust Lõuna politseiprefektuuri prefekt Aivar Otsalti suhtes, kuna tema hoolimatus ja lepingu rikkumine põhjustasid labrador retriiver Fine Label Lily Lullabyle vigastusi ja piina, teatas prokuratuuri pressiesindaja.

Kaebuses kirjeldatud sündmustest võib järeldada, et koera vigastused ja tervisehäired tekkisid pärast seda, kui Otsalt oli koera edasi andnud. Samas ei saa ainsat Otsaltile omistatavat tegu, st ostu–müügilepingu tingimuste väidetavat rikkumist, lugeda looma suhtes lubamatute tegude hulka. Ei ole alust arvata, et Otsalt tahtis looma edasi andes panna toime loomale kannatusi põhjustavat tegu.

Ka on looma julmas kohtlemises kriminaalmenetluse alustamine välistatud põhjusel, et ei esine andmeid varasema sarnase väärteokaristuse või teo toimepanemise kohta avalikus kohas, millest ühe asjaolu esinemine oleks kuriteotunnuste ilmnemiseks kohustuslik..

Lõuna ringkonnaprokuratuur ei välista, et labrador retriiver Fine Label Lily Lullaby suhtes võib olla toime pandud loomakaitseseaduses nimetatud väärtegu — looma suhtes lubamatu teo toimepanemine.

Selle kohta alustatigi keskkonnainspektsioonis 28. juunil väärteomenetlust. Kui väärteomenetluse käigus ilmneb täiendavaid andmeid, mis viitavad kuriteole, siis on võimalik alustada kriminaalmenetlust.