“Politsei tegi kindlaks kolm 13-15-aastast vandaalitsenud noorukit, kuid neid võib olla rohkem,” ütles BNS-ile Otepää konstaablipunkti juhtivkonstaabel Aivar Pärli.

Politsei selgitab vandaalitsemise täpset aega, tõenäoliselt oli see eelmisel nädalal.

“Kuna Otepää linnamägi asub kõrvalises kohas, siis avastati vandaalide kätetöö alles käesoleval nädalal,” sõnas Pärli.

Tema sõnul on noorukid ka juba ütlusi andnud, kuid nad ei osanud oma tegu põhjendada.

“Alates 14. eluaastast saab nad võtta väärteo eest vastutusele, kuid tekitatud kahju tuleb ilmselt kinni maksta nende vanematel,” lisas Pärli.

Otepää vallavalitsuse turva- ja tarbijakaitsekomisjon kavatses neljapäeval arutada vaevatasu väljapanemist info eest, mis viiks vandaalide tabamiseni.

“Enne saabus aga teade noorukite tabamisest, nii et me ei jõudnudki seda arutada. Politsei on teinud head tööd,” ütles BNS-ile Otepää linnavolikogu korrakaitsekomisjoni esimees Jaanus Barkala.

Vandaalid rüüstasid täielikult Otepää linnamäe, lõhkusid sildid, lauad ja pingid ning veeretasid mäest alla paar kuud tagasi paigaldatud välikäimla.

Noorukid rüüstasid ka sel suvel Otepää linnusepäevaks valminud kiviheitemasina. Otepää kohalik Lions-klubi ehitas kiviheitemasina koostöös Tartu ülikooli ajalootudengitega.

Sel kevadel lõhuti Otepää linnamäel 1934. aastast pärit ajalooline pronksist Eesti linnuste kaart, kiik ja tualetid. Otepää Noortekeskus, Lions-klubi ja Otepää vallavalitsus parandasid kevadel ühisel heakorrapäeval vandaalide lõhutu.

Otepää linnus on Eesti vanim kivilinnus, see pärineb aastast 1224. Esimest korda mainiti linnust aastal 1116.